Walnootolie

Walnootolie wordt geperst uit walnoten, vruchten van de walnootboom (Juglans regia). De boom komt van oorsprong uit Centraal-Azië, maar het groeigebied strekt zich nu uit van China tot Turkije. Ze doen het goed in landen met een gematigd klimaat, met milde zomers en relatief koude tot milde winters. Al beschouwen velen het als een noot, in de botanie wordt de walnoot beschouwd als een steenvrucht. 

Kleur, smaak en gebruik 

Walnootolie heeft een bleke tot lichtgele kleur en een intense, notige of houtachtige smaak. De olie heeft een rookpunt van 204°C, en kan enigszins bitter worden bij verhitting. Hij is dus vooral geschikt als smaakmaker in koude gerechten als salades, of het afmaken van warme gerechten als wokgroenten, gerookte vis en vlees.

Gezondheid / Duurzaamheid

Walnootolie is rijk aan de essentiële vetten linolzuur (een omega 6-vetzuur) en alfa-linoleenzuur (een omega 3-vetzuur). De inname van omega 3-vetzuren in Nederland ligt met gemiddeld 0,7 energieprocent voor zowel mannen als vrouwen lager dan de aanbevolen 1,0 energie%. Een paar walnoten per dag kan ertoe bijdragen de aanbevolen hoeveelheden te halen. Walnoten zijn een van de veertien bekende allergenen. Er geldt een Europese verplichting het gebruik ervan in voedingsmiddelen te vermelden.

De vetzuursamenstelling* van walnootolie is als volgt:

Totaal vet

100

Verzadigde vetten

9,1

Enkelvoudig onverzadigde vetten

22,8

Meervoudig onverzadigde vetten, waarvan

63,3
    Omega 6-vetten52,9
    Omega 3-vetten10,4

 * Bron: USDA FoodData Central 4528

 

Walnootolie