Walnootolie
Kleur, smaak en gebruik
Walnootolie heeft een bleke tot lichtgele kleur en een intense, notige of houtachtige smaak. De olie heeft een rookpunt van 204°C, en kan enigszins bitter worden bij verhitting. Hij is dus vooral geschikt als smaakmaker in koude gerechten als salades, of het afmaken van warme gerechten als wokgroenten, gerookte vis en vlees.
Gezondheid / Duurzaamheid
Walnootolie is rijk aan de essentiële vetten linolzuur (een omega 6-vetzuur) en alfa-linoleenzuur (een omega 3-vetzuur). De inname van omega 3-vetzuren in Nederland ligt met gemiddeld 0,7 energieprocent voor zowel mannen als vrouwen lager dan de aanbevolen 1,0 energie%. Een paar walnoten per dag kan ertoe bijdragen de aanbevolen hoeveelheden te halen. Walnoten zijn een van de veertien bekende allergenen. Er geldt een Europese verplichting het gebruik ervan in voedingsmiddelen te vermelden.
De vetzuursamenstelling* van walnootolie is als volgt:
Totaal vet | 100 |
Verzadigde vetten | 9,1 |
Enkelvoudig onverzadigde vetten | 22,8 |
Meervoudig onverzadigde vetten, waarvan | 63,3 |
Omega 6-vetten | 52,9 |
Omega 3-vetten | 10,4 |
* Bron: USDA FoodData Central 4528