Melkvet
Kleur, smaak en gebruik
Melkvet is stevig op kamertemperatuur, van nature wit van kleur tot gelig bij grasgevoerde koeien of na toevoeging van geeloranje kleurstof. Melkvet heeft een romige smaak en wordt vooral in de vorm van roomboter gebruikt. Roomboter kent vele toepassingen, waaronder in sauzen, gebak en taarten, op de boterham of om in te bakken of braden.
Gezondheid / Duurzaamheid
Roomboter bevat ongeveer 70 gram verzadigd vet per 100 gram totaal vet en weinig onverzadigd vet. Het Voedingscentrum adviseert om producten met veel verzadigd vet zoveel mogelijk te vervangen door producten met veel onverzadigd vet. Dit kan bijvoorbeeld door roomboter te vervangen door halvarine, margarine of oliën. Deze vervanging kan het risico op hart- en vaatziekten verlagen.
De vetzuursamenstelling* van melkvet is als volgt:
Totaal vet | 100 |
Verzadigde vetten | 70,3 |
Enkelvoudig onverzadigde vetten | 23,8 |
Meervoudig onverzadigde vetten, waarvan | 2,6 |
Waarvan omega 6-vetten | 1,8 |
Waarvan omega 3-vetten | 0,8 |
* Bron: Hulshof PJM, 2019