Melkvet

Melkvet is het vette bestanddeel in melk. Bij rauwe koemelk is het gehalte melkvet ongeveer 3,5%. Door afroming wordt het vetgehalte verlaagd naar gestandaardiseerde vetgehalten, afhankelijk van het gewenste eindproduct. Zo bevat magere melk 0,5% vet, halfvolle melk 1,5% vet en volle melk 3,5% vet. Roomboter wordt gemaakt van gekarnde room, en bevat minimaal 80% melkvet. Zuivelproducten als melk en boter zijn warenwettelijk beschermd, en mogen enkel gebruikt worden indien ze gemaakt zijn van koemelk. 

Kleur, smaak en gebruik 

Melkvet is stevig op kamertemperatuur, van nature wit van kleur tot gelig bij grasgevoerde koeien of na toevoeging van geeloranje kleurstof. Melkvet heeft een romige smaak en wordt vooral in de vorm van roomboter gebruikt. Roomboter kent vele toepassingen, waaronder in sauzen, gebak en taarten, op de boterham of om in te bakken of braden. 

Gezondheid / Duurzaamheid

Roomboter bevat ongeveer 70 gram verzadigd vet per 100 gram totaal vet en weinig onverzadigd vet. Het Voedingscentrum adviseert om producten met veel verzadigd vet zoveel mogelijk te vervangen door producten met veel onverzadigd vet. Dit kan bijvoorbeeld door roomboter te vervangen door halvarine, margarine of oliën. Deze vervanging kan het risico op hart- en vaatziekten verlagen.

De vetzuursamenstelling* van melkvet is als volgt:

Totaal vet

100

Verzadigde vetten

70,3

Enkelvoudig onverzadigde vetten

23,8

Meervoudig onverzadigde vetten, waarvan

2,6
    Waarvan omega 6-vetten1,8
    Waarvan omega 3-vetten0,8

 * Bron: Hulshof PJM, 2019

Melkvet