Algenolie
Kleur, smaak en gebruik
Algenolie is neutraal van smaak en geur. In Europa mogen nog maar een aantal soorten algen gebruikt worden als ingrediënt in levensmiddelen. De olie van Schizochytrium sp. (zee-alg) mag gebruikt worden in onder andere smeerbare vetten en dressings. Verder zijn er tal van supplementen met algenolie op de Nederlandse markt.
Gezondheid / Duurzaamheid
In de zoektocht naar duurzame alternatieve bronnen is algenolie een veelbelovende bron. Zo heeft het een zeer hoge opbrengst. Er is echter nog veel innovatie nodig om de productie op te schalen en de olie is nog relatief duur. Microalgen kunnen groeien in gebieden waar landbouw bijna onmogelijk is, zoals in woestijnen of juist in meren met een hele hoge pH waarde. Algen worden ook gebruikt voor heel andere doeleinden, zoals voor biobrandstoffen en biologisch afbreekbaar plastic.
De vetzuursamenstelling* van algenolie is als volgt:
Totaal vet | 100 |
Verzadigde vetten | 16,4 |
Enkelvoudig onverzadigde vetten | 18,0 |
Meervoudig onverzadigde vetten, waarvan | 46,0 |
Omega 6-vetten | 4,8 |
Omega 3-vetten | 31,6 |
* Bron: Fatty acid composition in algal oils, adapted from ref. 76 | Download Table (researchgate.net)