Algenolie

Er zijn ongeveer 80.000 soorten microalgen met allemaal hun eigen celstructuren, samenstellingen en eigenschappen. Microalgen (ook wel aangeduid als plankton) hebben een lengte tussen de 2-50 micrometer en zijn veel kleiner dan macroalgen (ook wel zeewieren genoemd).

Kleur, smaak en gebruik 

Algenolie is neutraal van smaak en geur. In Europa mogen nog maar een aantal soorten algen gebruikt worden als ingrediënt in levensmiddelen. De olie van Schizochytrium sp. (zee-alg) mag gebruikt worden in onder andere smeerbare vetten en dressings. Verder zijn er tal van supplementen met algenolie op de Nederlandse markt.

Gezondheid / Duurzaamheid 

In de zoektocht naar duurzame alternatieve bronnen is algenolie een veelbelovende bron. Zo heeft het een zeer hoge opbrengst. Er is echter nog veel innovatie nodig om de productie op te schalen en de olie is nog relatief duur. Microalgen kunnen groeien in gebieden waar landbouw bijna onmogelijk is, zoals in woestijnen of juist in meren met een hele hoge pH waarde. Algen worden ook gebruikt voor heel andere doeleinden, zoals voor biobrandstoffen en biologisch afbreekbaar plastic.

De vetzuursamenstelling* van algenolie is als volgt:

Totaal vet

100

Verzadigde vetten

16,4

Enkelvoudig onverzadigde vetten

18,0

Meervoudig onverzadigde vetten, waarvan

46,0
    Omega 6-vetten4,8
    Omega 3-vetten31,6

 * Bron: Fatty acid composition in algal oils, adapted from ref. 76 | Download Table (researchgate.net)

 

Algenolie