Allanblackiaolie

Allanblackiaolie wordt geperst uit de zaden van de allanblackiaboom (Allanblackia floribunda). Deze boom, die een hoogte van 30 meter kan bereiken, groeit in de tropische klimaten van West-, Centraal- en Oost-Afrika. Een vrucht van de boom weegt gemiddeld vier kilo, waarvan een halve kilo zaden. Drie kilo zaden levert ongeveer een liter olie. Allanblackia-zaden werden tot voor kort geoogst van ‘wilde’ bomen. Tegenwoordig worden allanblackia-bomen ook verbouwd op plantages in Ghana en Tanzania. 

Kleur, smaak en gebruik

In de landen van herkomst wordt allanblackiaolie gebruikt om mee te koken en te bakken, maar ook bijvoorbeeld voor het maken van zeep. Meer recent is allanblackia ontdekt als ingrediënt voor voedingsmiddelen. Zo geeft de vaste structuur en het hoge smeltpunt margarines een goede stevigheid en smeerbaarheid. 

Gezondheid / Duurzaamheid 

In delen van Afrika is het aantal allanblackia-bomen de afgelopen decennia sterk gedaald door de kap van bomen voor hout. Het gebruiken van olie uit de allanblackia-zaden draagt bij aan het beschermen en behouden van deze bomen in het Afrikaanse boslandschap, en het kan lokale boeren helpen met extra inkomsten. Het is in Europa sinds 2007 toegestaan allanblackia te gebruiken in voedingsmiddelen als ‘nieuw ingrediënt’.

De vetzuursamenstelling* van allanblackiaolie is als volgt:

Totaal vet

100

Verzadigde vetten

51,6

Enkelvoudig onverzadigde vetten

45,9

Meervoudig onverzadigde vetten, waarvan

2,4
    Omega 6-vetten1,2
    Omega 3-vetten0,0

 * Bron: Physicochemical properties and fatty acid profile of Allanblackia seed oil and African pear pulp oils (sciencewebpublishing.net)

 

Allanblackiaolie