Allanblackiaolie
Kleur, smaak en gebruik
In de landen van herkomst wordt allanblackiaolie gebruikt om mee te koken en te bakken, maar ook bijvoorbeeld voor het maken van zeep. Meer recent is allanblackia ontdekt als ingrediënt voor voedingsmiddelen. Zo geeft de vaste structuur en het hoge smeltpunt margarines een goede stevigheid en smeerbaarheid.
Gezondheid / Duurzaamheid
In delen van Afrika is het aantal allanblackia-bomen de afgelopen decennia sterk gedaald door de kap van bomen voor hout. Het gebruiken van olie uit de allanblackia-zaden draagt bij aan het beschermen en behouden van deze bomen in het Afrikaanse boslandschap, en het kan lokale boeren helpen met extra inkomsten. Het is in Europa sinds 2007 toegestaan allanblackia te gebruiken in voedingsmiddelen als ‘nieuw ingrediënt’.
De vetzuursamenstelling* van allanblackiaolie is als volgt:
Totaal vet | 100 |
Verzadigde vetten | 51,6 |
Enkelvoudig onverzadigde vetten | 45,9 |
Meervoudig onverzadigde vetten, waarvan | 2,4 |
Omega 6-vetten | 1,2 |
Omega 3-vetten | 0,0 |