Amandelolie
Kleur, smaak en gebruik
De noten worden koudgeperst tot een bleekgouden olie met een delicaat zoete, nootachtige smaak. Amandelolie wordt gebruikt in gebak en als basis voor bijvoorbeeld saladedressings. Het wordt ook gebruikt in cosmetica, onder andere als ingrediënt in crème en als babyolie.
Gezondheid / Duurzaamheid
Amandelolie bevat veel gezonde onverzadigde vetten en vitamine E. De teelt in het door droogte geplaagde Californië is onder druk komen te staan door de hoge waterbehoefte van de amandelbomen. Een duurzamere oplossing wordt onder andere gezocht in het aanplanten van meer droogte-resistente rassen.
De vetzuursamenstelling* van amandelolie is als volgt:
Totaal vet | 100 |
Verzadigde vetten | 8,2 |
Enkelvoudig onverzadigde vetten | 69,9 |
Meervoudig onverzadigde vetten, waarvan | 17,4 |
Omega 6-vetten | 17,4 |
Omega 3-vetten | 0,0 |
* Bron: USDA FoodData Central 4529