Amandelolie

De amandelboom (Prunus dulcis) vindt zijn oorsprong in het Midden-Oosten. Amandelen zijn de vruchten met een eetbare noot binnenin, die uit lichtroze bloesem ontstaan. Zodra ze rijp zijn vallen de lichtgroene amandelschelpen van de bomen. Amandelen behoren tot de familie van de steenvruchten, net als de abrikoos en perzik. De boom groeit het best op zonnige berghellingen in een mediterraan klimaat. De Verenigde Staten, met name de staat Californië, neemt met meer dan 80% het grootste deel van de wereldproductie voor haar rekening. 

Kleur, smaak en gebruik 

De noten worden koudgeperst tot een bleekgouden olie met een delicaat zoete, nootachtige smaak. Amandelolie wordt gebruikt in gebak en als basis voor bijvoorbeeld saladedressings. Het wordt ook gebruikt in cosmetica, onder andere als ingrediënt in crème en als babyolie.

Gezondheid / Duurzaamheid

Amandelolie bevat veel gezonde onverzadigde vetten en vitamine E. De teelt in het door droogte geplaagde Californië is onder druk komen te staan door de hoge waterbehoefte van de amandelbomen. Een duurzamere oplossing wordt onder andere gezocht in het aanplanten van meer droogte-resistente rassen.

De vetzuursamenstelling* van amandelolie is als volgt:

Totaal vet

100

Verzadigde vetten

8,2

Enkelvoudig onverzadigde vetten

69,9

Meervoudig onverzadigde vetten, waarvan

17,4
    Omega 6-vetten17,4
    Omega 3-vetten0,0

 * Bron: USDA FoodData Central 4529

Amandelolie