Andere oliën
Amandelolie
De amandelboom vindt zijn oorsprong in het Midden-Oosten, waarvandaan deze bomen door ontdekkingsreizigers werden verspreid rond de Middellandse Zee, tot in Afrika en Californië. Amandelen zijn de vruchten die naast de lichtroze bloesem aan de bomen groeien. De vrucht is familie van de pruim, perzik en kers. Zodra ze rijp zijn vallen de lichtgroene amandelschelpen van de bomen. De eetbare noot zit binnenin.
De noten worden koud geperst tot een bleek-gouden olie met een delicate, zoete, nootachtige smaak. De olie wordt gebruikt in gebak, maar ook als basis voor saladedressings.
Hazelnootolie
Hazelnootbomen groeien in heel Europa. De takken van de boom zijn zo buigzaam, dat ze worden gebruikt om netten en hekwerken van te weven. In de herfst, wanneer de noten rijp zijn, vallen ze uit zichzelf op de grond. De hazelnoten gedroogd en vervolgens geperst om een lichtgele olie te krijgen. Ook bestaat er olie van geroosterde hazelnoten
De vetzuursamenstelling van hazelnootolie is vergelijkbaar met die van olijfolie. De olie bevat een hoog percentage enkelvoudig onverzadigde vetzuren. De olie heeft een mooie rijke, zoete, nootachtige smaak. Olie van geroosterde hazelnoten heeft een donkere kleur en een krachtiger nootachtige smaak.
Rijstolie
Rijstolie of rijstvliesolie is de olie die gewonnen wordt uit de zilvervliezen en de kiem van rijstkorrels. Rijstolie heeft geen uitgesproken smaak of geur en een hoog rookpunt waardoor het zeer geschikt is om eten te bereiden bij hoge temperaturen zoals frituren en roerbakken (wokken). Rijstolie is populair in de keuken van Aziatische landen, als China, Japan en Thailand.
Saffloerolie
Wordt gewonnen uit de zaden van de blauwe (of zwarte) saffloerdistel, een aan de artisjok verwante plant. De plant groeit in Egypte, in het oostelijk deel van Azië en aan de westkust van Noord-Amerika.
Koudgeperste saffloerolie bevat veel onverzadigde vetzuren (60-70%), vooral linolzuur, is lichtgeel en neutraal van smaak.
Walnootolie
Walnootbomen voorzien ons al eeuwenlang van zijn eetbare, voedingsrijke noten. De boom levert ons ook een zeer gewaardeerde en dure hardhoutsoort, die onder andere wordt gebruikt voor het maken van meubels. De harde schillen van de walnoot werden vroeger gebruikt om inkt en kleurstoffen van te maken. Kunstenaars zoals Leonardo da Vinci en Rembrandt gebruikten walnootinkt voor hun schilderijen en de Romeinen gebruikten het als haarverf.
Walnootolie wordt koud geperst uit de walnoten. De olie heeft een diepe, houtachtige smaak en is rijk aan alfa-linoleenzuur, een omega 3 vetzuur. De olie kan worden gebruikt als smaakmaker, door het koud over wokgroenten, gerookte vis, salades en vlees te sprenkelen.