Avocadoolie

Avocado-olie is een eetbare olie geperst uit de vrucht van de Persea americana. Het is een van de weinige eetbare oliën die niet wordt geperst uit zaden of noten, maar uit de vlezige pulp rondom de avocadopit. Avocado’s worden over de hele wereld in tropische en mediterrane klimaten gekweekt, met Mexico als verreweg de belangrijkste producent. De vrucht bevat relatief veel olie (5 tot 23 g per 100 g vruchtvlees).

Kleur, smaak en gebruik

De kleur en smaak van avocado-olie is afhankelijk van het ras. Olie van de Hass avocado is bijvoorbeeld smaragdgroen door de hoge gehalten aan chlorofylen en carotenoïden, en smaakt ook daadwerkelijk naar avocado’s. Olie van Fuerte avocado’s smaakt verrassend genoeg juist meer naar paddestoelen. Gezuiverde avocado-olie heeft een hoog rookpunt (223°C) en is daarmee zeer veelzijdig; de olie kan gebruikt worden voor onder andere roerbakken, frituren, barbecuen en braden. Avocado-olie is populair als cosmetisch ingrediënt vanwege de hoge huidpenetratie en snelle absorptie.

Gezondheid / Duurzaamheid 

Als culinaire olie is avocado-olie goed te vergelijken met olijfolie. Het heeft een soortgelijke vetzuursamenstelling met een hoog gehalte aan enkelvoudig onverzadigde vetten.

De vetzuursamenstelling* van avocadoolie is als volgt:

Totaal vet

100

Verzadigde vetten

11,6

Enkelvoudig onverzadigde vetten

70,6

Meervoudig onverzadigde vetten, waarvan

13,5
    Omega 6-vetten12,5
    Omega 3-vetten1,0

 * Bron: USDA FoodData Central 4581

Avocadoolie