Avocadoolie
Kleur, smaak en gebruik
De kleur en smaak van avocado-olie is afhankelijk van het ras. Olie van de Hass avocado is bijvoorbeeld smaragdgroen door de hoge gehalten aan chlorofylen en carotenoïden, en smaakt ook daadwerkelijk naar avocado’s. Olie van Fuerte avocado’s smaakt verrassend genoeg juist meer naar paddestoelen. Gezuiverde avocado-olie heeft een hoog rookpunt (223°C) en is daarmee zeer veelzijdig; de olie kan gebruikt worden voor onder andere roerbakken, frituren, barbecuen en braden. Avocado-olie is populair als cosmetisch ingrediënt vanwege de hoge huidpenetratie en snelle absorptie.
Gezondheid / Duurzaamheid
Als culinaire olie is avocado-olie goed te vergelijken met olijfolie. Het heeft een soortgelijke vetzuursamenstelling met een hoog gehalte aan enkelvoudig onverzadigde vetten.
De vetzuursamenstelling* van avocadoolie is als volgt:
Totaal vet | 100 |
Verzadigde vetten | 11,6 |
Enkelvoudig onverzadigde vetten | 70,6 |
Meervoudig onverzadigde vetten, waarvan | 13,5 |
Omega 6-vetten | 12,5 |
Omega 3-vetten | 1,0 |
* Bron: USDA FoodData Central 4581