Cacaoboter
Kleur, smaak en gebruik
Cacaoboter heeft een vaste structuur bij kamertemperatuur. Het heeft een kenmerkende geur en is wit tot lichtgeel van kleur. Cacaoboter wordt voornamelijk gebruikt voor het maken van chocolade. Daarnaast wordt cacaoboter gebruikt in cosmetica, waaronder lippenbalsem en andere beschermende zalven.
Gezondheid / Duurzaamheid
Cacaoboter heeft net als andere tropische oliën een hoog gehalte aan verzadigde vetten. Verschillende bedrijven en organisaties stimuleren via keurmerken de handel in duurzame cacao, met als doel een eerlijke prijs voor de cacaoboeren, goede arbeidsomstandigheden en met bescherming van het regenwoud.
De vetzuursamenstelling* van cacaoboter is als volgt:
Totaal vet | 100 |
Verzadigde vetten | 64,2 |
Enkelvoudig onverzadigde vetten | 33,1 |
Meervoudig onverzadigde vetten, waarvan | 2,8 |
Omega 6-vetten | 2,6 |
Omega 3-vetten | 0,2 |
* Bron: Hulshof PJM, 2019