Cacaoboter

De cacaoboon is het zaad in de vrucht van de cacaoboom (Theobroma cacao). De vrucht groeit direct aan de stam. Gebrande cacaobonen worden gemalen tot een cacaomassa welke vervolgens door persing wordt gescheiden in cacaoboter en cacaopoeder. Een cacaoboom levert jaarlijks tot 40 vruchten, met elk 40-50 bonen van een gram per stuk. Cacao wordt verbouwd in landen rond de evenaar, voornamelijk Ivoorkust, Ghana, Indonesië, Nigeria en Brazilië. Nederland is wereldwijd de grootste verwerker van cacaobonen, vooral rond Amsterdam en Zaandam wordt veel cacao verwerkt. 

Kleur, smaak en gebruik 

Cacaoboter heeft een vaste structuur bij kamertemperatuur. Het heeft een kenmerkende geur en is wit tot lichtgeel van kleur. Cacaoboter wordt voornamelijk gebruikt voor het maken van chocolade. Daarnaast wordt cacaoboter gebruikt in cosmetica, waaronder lippenbalsem en andere beschermende zalven.  

Gezondheid / Duurzaamheid 

Cacaoboter heeft net als andere tropische oliën een hoog gehalte aan verzadigde vetten. Verschillende bedrijven en organisaties stimuleren via keurmerken de handel in duurzame cacao, met als doel een eerlijke prijs voor de cacaoboeren, goede arbeidsomstandigheden en met bescherming van het regenwoud.

De vetzuursamenstelling* van cacaoboter is als volgt:

Totaal vet

100

Verzadigde vetten

64,2

Enkelvoudig onverzadigde vetten

33,1

Meervoudig onverzadigde vetten, waarvan

2,8
    Omega 6-vetten2,6
    Omega 3-vetten0,2

 * Bron: Hulshof PJM, 2019

 

Cacaoboter