Chiazaadolie

Chiazaadolie wordt geperst uit het zaad van de chiaplant (Salvia hispanica), een eenjarige plant die ruim een meter hoog kan worden. De planten komen van oorsprong uit Mexico en Guatemala. Het waren de Azteken die dit oude gewas de naam Chia gaven, wat vettig betekent. Tegenwoordig wordt de plant ook geteeld in landen als Bolivia, Argentinië, Ecuador, Nicaragua en Australië. Chiazaadjes bevatten ongeveer 30% olie en kunnen tot 12 keer hun eigen gewicht aan vloeistoffen absorberen. 

Kleur, smaak en gebruik 

Chiazaadolie is geurloos en heeft een lichtromige smaak. De olie is vooral geschikt voor koude toepassingen, zoals in salades en dressings. Chiazaadolie in cosmetica zou kunnen helpen de vochtigheid van de huid en het haar te bewaren door ze te beschermen tegen uitdrogen. 

Gezondheid / Duurzaamheid 

Chiazaadolie heeft een hoog gehalte aan meervoudig onverzadigde vetten en bestaat voor ongeveer 60% uit het plantaardige omega 3-vet alfa-linoleenzuur. Daarmee heeft het één van de hoogste gehalten aan alfa-linoleenzuur van alle plantaardige oliën. Alfa-linoleenzuur draagt bij aan het behouden van een gezond cholesterolgehalte en ondersteunt daarmee een goede hartgezondheid.

De vetzuursamenstelling* van chiazaadolie is als volgt:

Totaal vet

100

Verzadigde vetten

10,8

Enkelvoudig onverzadigde vetten

6,9

Meervoudig onverzadigde vetten, waarvan

78,3
    Omega 6-vetten16,6
    Omega 3-vetten61,1

 * Bron: Compositional characteristics and oxidative stability of chia seed oil (Salvia hispanica L) | Food Production, Processing and Nutrition | Full Text (biomedcentral.com)

 

Chiazaadolie