Druivenpitolie

Druivenpitolie wordt geperst uit de pitten van druiven, vruchten van de Vitis vinifera. De meeste druiven komen uit landen en gebieden met een mild tot mediterraan klimaat, zoals Spanje, Frankrijk en Italië, maar ook uit bepaalde regio’s in China en de Verenigde Staten. Er bestaan tussen de 5.000 en 10.000 druiven-variëteiten, hoewel slechts enkele commercieel van belang zijn voor de productie van wijn- en tafeldruiven. Druivenpitten bevatten tussen de 6 en 20% olie. 

Kleur, smaak en gebruik 

Druivenpitolie heeft een subtiele, licht-frisse smaak en geur, en een heldere, lichtgroene kleur. De olie vormt een goede basis voor bijvoorbeeld zelfgemaakte mayonaises. Druivenpitolie neemt makkelijk smaken aan van andere producten en is daarmee ook geschikt als basis voor kruidenolie. Door een hoog rookpunt is druivenpitolie ook geschikt voor warme toepassingen, zoals bijvoorbeeld fonduen. 

Gezondheid / Duurzaamheid

Druivenpitolie wordt gemaakt van pitten die overblijven na de persing van druiven voor witte wijn. De olie bevat veel meervoudig onverzadigde vetten, met name het omega 6-vet linolzuur.

De vetzuursamenstelling* van druivenpitolie is als volgt:

Totaal vet

100

Verzadigde vetten

9,6

Enkelvoudig onverzadigde vetten

16,1

Meervoudig onverzadigde vetten, waarvan

69,9
    Omega 6-vetten

69,6

    Omega 3-vetten0,1

 * Bron: USDA FoodData Central 4517

Druivenpitolie