Duindoornolie

Duindoornolie wordt geperst uit de bessen van de duindoornstruik (Hippophae rhamnoides). De plant groeit goed in gematigd koude klimaten, waaronder in onze Nederlandse kalkrijke duinen. China heeft met 2,5 miljoen hectare het grootste areaal aan duindoornstruiken, waarvan 40% in het wild en 60% in plantages. De bessen bevatten zowel olie in de zaden (~3-5% olie) als in de zachte delen van de vrucht (~10% olie). Duindoornolie kan uit beide delen gewonnen worden. In de winter gisten de bessen soms, waardoor vogels die de bessen eten, zoals spreeuwen en lijsters, soms letterlijk dronken worden. 

Kleuren, smaak en gebruik 

Duindoornolie is diep-geel, oranje tot zelfs rood van kleur. De olie wordt gebruikt in voedingssupplementen voor zijn gehalte aan omega 7-vetten, maar ook in ingrediënt in cosmetica en huidverzorgingsproducten.

Gezondheid / Duurzaamheid 

Oliën van duindoorn-zaden en -pulp verschillen in vetzuursamenstelling. Zaadolie bevat aanzienlijke hoeveelheden meervoudig onverzadigde vetten, terwijl duindoornolie uit pulp rijker is aan enkelvoudig onverzadigde vetten. Beide oliën bevatten aanzienlijke hoeveelheden carotenoïden, ongeveer 206 mg per 100 gram. Deze carotenoïden geven duindoornbessen hun kenmerkende oranje-rode kleur.

De vetzuursamenstelling* van duindoornolie is als volgt:

Totaal vet

100

Verzadigde vetten

28,0

Enkelvoudig onverzadigde vetten

44,3

Meervoudig onverzadigde vetten, waarvan

19,1
    Omega 6-vetten12,0
    Omega 3-vetten7,1

 * Bron: The impact of sea buckthorn oil fatty acids on human health | Lipids in Health and Disease | Full Text (biomedcentral.com)

 

Duindoornolie