Ghee

Ghee is een boterproduct gemaakt volgens een oud Indiaas recept. In het Sanskriet betekent het geklaarde boter. Ghee wordt meestal gemaakt van rundermelk maar soms ook van geiten-, schapen-, of  buffelmelk. Ghee wordt gemaakt door boter net zo lang te verhitten tot al het water verdampt is maar de boter nog niet gebruind. De melkeiwitten zakken hierbij naar de bodem van de pan en worden eruit gezeefd. 

Kleur, smaak en gebruik

Ghee wordt veel gebruikt in de Indiase en Midden-Oosterse keuken, maar ook in Nederland neemt de populariteit toe. Ghee kan gebruikt worden om te bakken, braden en frituren. Door het lange verhitten heeft ghee een typisch nootachtig, zoetig aroma. 

Gezondheid / Duurzaamheid  

De exacte samenstelling van ghee is afhankelijk van het soort melkvet dat gebruikt wordt. Ghee bestaat bijna volledig uit vet, waarvan het grootste gedeelte verzadigd is. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol en vergroot daarmee het risico op hart- en vaatziekten. Daarom is het advies om vooral vloeibare of zachte vetten te kiezen.

De vetzuursamenstelling* van ghee is als volgt:

Totaal vet

100

Verzadigde vetten

55,2

Enkelvoudig onverzadigde vetten

22,1

Meervoudig onverzadigde vetten, waarvan

2,6
    Omega 6-vetten1,8
    Omega 3-vetten0,7

 * Bron: Nutritional Aspects of Ghee Based on Lipid Composition (scialert.net)

Ghee