Ghee
Kleur, smaak en gebruik
Ghee wordt veel gebruikt in de Indiase en Midden-Oosterse keuken, maar ook in Nederland neemt de populariteit toe. Ghee kan gebruikt worden om te bakken, braden en frituren. Door het lange verhitten heeft ghee een typisch nootachtig, zoetig aroma.
Gezondheid / Duurzaamheid
De exacte samenstelling van ghee is afhankelijk van het soort melkvet dat gebruikt wordt. Ghee bestaat bijna volledig uit vet, waarvan het grootste gedeelte verzadigd is. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol en vergroot daarmee het risico op hart- en vaatziekten. Daarom is het advies om vooral vloeibare of zachte vetten te kiezen.
De vetzuursamenstelling* van ghee is als volgt:
Totaal vet | 100 |
Verzadigde vetten | 55,2 |
Enkelvoudig onverzadigde vetten | 22,1 |
Meervoudig onverzadigde vetten, waarvan | 2,6 |
Omega 6-vetten | 1,8 |
Omega 3-vetten | 0,7 |
* Bron: Nutritional Aspects of Ghee Based on Lipid Composition (scialert.net)