Haverolie

Haver (Avena sativa) is een eenjarige plant uit de grassenfamilie. Het is een graansoort die al sinds ~7000 v.Chr. verbouwd wordt. Haver komt oorspronkelijk uit Zuidoost Europa en Zuidwest-Azië en groeit goed in gematigde klimaten. Tegenwoordig zijn de Europese Unie, Rusland en Canada de grootste producenten. Een haverkorrel bevat maar een kleine hoeveelheid olie, ongeveer 5%, wat haverolie een exclusief product maakt. Haver is voor velen vooral bekend als voedingsmiddel, in de vorm van havermout. De meest voorkomende toepassing is echter veevoeding.

Kleur, smaak en gebruik

Haverolie is een donkergele olie die vooral gebruikt wordt in cosmetica. Ook wordt haverolie verkocht als pure huidolie, die met name wordt aanbevolen tegen een droge en geïrriteerde huid, bij diverse huidaandoeningen zoals psoriasis en eczeem, en bij een (zeer) gevoelige huid.

Gezondheid / Duurzaamheid

In tegenstelling tot bijvoorbeeld tarwe en rogge komen in haver geen gluten voor. Deze gluten zijn eiwitten die een reactie veroorzaken bij mensen met coeliakie. Wel kunnen haverproducten tijdens bijvoorbeeld transport en verwerking makkelijk besmet worden met glutenhoudende granen. Ook kan het eiwit avenine in haver bij sommige coeliakiepatiënten een reactie veroorzaken. Hierdoor is het voor mensen met coeliakie alsnog aan te raden voorzichtig te zijn met het gebruik van haverproducten.

De vetzuursamenstelling* van haverolie is als volgt:

Totaal vet

100

Verzadigde vetten

19,6

Enkelvoudig onverzadigde vetten

35,1

Meervoudig onverzadigde vetten, waarvan

40,9
    Omega 6-vetten39,1
    Omega 3-vetten1,8

 * Bron: USDA FoodData Central 4588

Haverolie