Hazelnootolie

De hazelaar (Corylus avellana) is een uit West-Europa afkomstige struik uit de berkenfamilie (Betulaceae), en komt ook in Nederland veelvuldig voor. De vrucht van de hazelaar is de hazelnoot, waarvan de kern eetbaar is en waaruit hazelnootolie geperst kan worden. Twee tot drie kilo hazelnoten levert een liter olie. De hazelnoot is één van de weinige noten die van oorsprong uit uit Europa komt. Vandaag de dag wordt de hazelaar voor zijn noten vooral verbouwd in Turkije (~75% van de globale hazelnootoogst), maar ook in onder andere Spanje, Italië en de Verenigde Staten. 

Kleur, smaak en gebruik 

Hazelnootolie is een goudgele olie met een lichte notengeur en -smaak. Hij komt het beste tot zijn recht in koude gerechten, zoals in salades en dressings. De olie wordt ook gebruikt in cosmetische producten voor de oudere of zeer droge huid, als massageolie of om spataderen te behandelen. 

Gezondheid / Duurzaamheid  

Hazelnootolie heeft een hoog gehalte aan onverzadigde vetten en is een bijzonder goede bron van vitamine E. In de afgelopen jaren zijn door verschillende lokale en internationale programma’s belangrijke stappen gezet in het bevorderen van de arbeidsomstandigheden op Turkse hazelnootplantages.

De vetzuursamenstelling* van hazelnootolie is als volgt:

Totaal vet

100

Verzadigde vetten

7,4

Enkelvoudig onverzadigde vetten

78,0

Meervoudig onverzadigde vetten, waarvan

10,2
    Omega 6-vetten10,2
    Omega 3-vetten0,0

 * Bron: USDA FoodData Central 4532

 

Hazelnootolie