Pluimveevet

Pluimveevet komt voornamelijk van kippen en kalkoenen.

Oorsprong

De kip (Gallus gallus domesticus) is een gedomesticeerde vogelsoort behorend tot de orde der hoendervogels (Galliformes). Het is de meest voorkomende vogelsoort ter wereld. Er zijn ongeveer 23 miljard kippen, dat is ongeveer drie per aardbewoner. In strikte zin verwijst de naam kip specifiek naar de vrouwelijke exemplaren, de hennen. In Nederland echter wordt de naam kip veelal gebruikt voor de soort als geheel, dus ook de hanen.

Kleur, smaak en gebruik

Kippenvet is vast op kamertemperatuur, wit van kleur en heeft een uitgesproken hartige, ‘kippige’ smaak. Het heeft een hoog rookpunt, waardoor het geschikt is voor warme toepassingen. Het kan bijvoorbeeld gebruikt worden in een roux of hartig bladerdeeg, of voor het sauteren van champignons, uien of aardappelen. Kippenvet wordt onder andere gebruikt in de Joodse keuken, waar het dient als vervanging van producten die vanwege Joodse spijswetten verboden zijn, waaronder varkensvet.

Gezondheid / duurzaamheid

Kippenvet heeft in vergelijking met andere dierlijke vetten een verrassende vetzuursamenstelling. Het heeft een relatief laag gehalte aan verzadigde vetten en bevat relatief veel enkelvoudig onverzadigde vetten. Daarnaast bevat het ongeveer 16% van het meervoudig onverzadigde omega-6 vet linolzuur.

Pluimveevet