Raapzaad/koolzaad

De akkers van koolzaad leveren elk voorjaar opnieuw prachtige gele velden op. De plantaardige olie die van de zaden van koolzaadbloemen wordt gemaakt, wordt in veel producten verwerkt.

Herkomst

De productie van koolzaad en raapzaad vindt plaats in de Europese Unie, Canada en China en binnen de EU vooral in Duitsland en Frankrijk. Ook in Nederland wordt tegenwoordig weer koolzaad verbouwd. De raapzaad- of koolzaadolie die in Nederland wordt verwerkt komt vooral uit de volgende landen:

herkomst raapzaad

Omschrijving

In april en mei kleuren de boerenakkers waar koolzaad wordt verbouwd prachtig geel. Na de bloeiperiode in april en mei vormt de plant zaden, die in juni en juli worden geoogst. Koolzaadolie wordt geperst uit het zaad van de plant. Koolzaad (Brassica napus) en raapzaad (Brassica rapa) worden al eeuwen verbouwd voor de olie. Beide soorten worden grootschalig verbouwd. Ook tref je ze vaak verwilderd (bijvoorbeeld in de berm) aan. De plant eist niet veel van de grond.

Koolzaad of raapzaad?

De verschillen tussen de koolzaadplanten en raapzaadplanten zijn erg klein. Hoewel het twee verschillende variëteiten betreft, worden de beide namen in de praktijk door elkaar gebruikt. Koolzaad is een landbouwgewas terwijl raapzaad van oorsprong een inheemse wilde plant is. De planten lijken erg op elkaar en vallen in de Codex Alimentarius (de richtlijnen voor voeding en levensmiddelen van de WHO/FAO) onder een en dezelfde definitie.

Kleur en smaak

Koolzaadolie is over het algemeen gelig van kleur met een neutrale smaak. Koudgeperste koolzaadolie heeft meer kleur en een meer uitgesproken enigzins nootachtige smaak.

Gebruik in de keuken

Vooral in Duitsland wordt koolzaadolie veel in de keuken gebruikt. In de voedingsmiddelen industrie wordt de olie als ingrediënt gebruikt in bijvoorbeeld margarines en koekjes. De olie wordt vaak met andere plantaardige oliën, zoals sojaolie, vermengd tot slaolie.

De vetzuursamenstelling van koolzaad-/raapzaadolie is als volgt:

Energie

3700 kJ/884 kcal

Totaal vet

100 g

Verzadigde vetzuren

7,4 g

Enkelvoudig onverzadigde vetzuren

63,3 g

Meervoudig onverzadigde vetzuren

28,1 g

Vitamine E         

17,5 mg

 (Bron: USDA)

Meer informatie over vetzuren vind je hier.

Raapzaad/koolzaad