Rundvet

Rundvet wordt ook talk genoemd, in het Engels 'tallow'. Het wordt voornamelijk gewonnen uit orgaanweefsels.

Oorsprong

Rundvet wordt ook wel talg genoemd, of ossewit wanneer het gezuiverd is. Het wordt verkregen van het rund (Bos primigenius taurus), de gedomesticeerde afstammeling van de sinds de middeleeuwen uitgestorven oeros (Bos primigenius). Runderen hebben vier magen en worden al ruim 10.000 jaar als ‘huisdier gehouden. Een koe weegt gemiddeld 550 kilo, waarvan 16% dierlijk vet geschikt voor consumptie.

Kleur, smaak en gebruik

Rundvet is wit van kleur en vast op kamertemperatuur. Het wordt in de keuken vooral gebruikt in om in te frituren, in België gebruikt bijvoorbeeld 80% van de ‘frituren’ gezuiverd rundvet voor het bereiden van frites. Daarnaast is rundvet te gebruiken in vele soorten gerechten, bijvoorbeeld om gebraden rundvlees extra smaak te geven. Rundvet is verder erg gewild in de oleochemie, waar het gebruikt wordt in een breed scala aan consumentenproducten, waaronder farmaceutische producten, cosmetica en emulgatoren.

Gezondheid / duurzaamheid

Rundvet bevat ongeveer 50% verzadigd vet. Vanwege de gezondheidsvoordelen is in 2004 de campagne Verantwoord Frituren gestart om snackbars en andere horeca te stimuleren gebruik te maken van plantaardige oliën met een lager verzadigd vet gehalte. Tegenwoordig is 89% van het frituurvet in de Nederlandse horeca vloeibaar.

De vetzuursamenstelling* van rundvet is als volgt:

Totaal vet

100

Verzadigde vetten

57,9

Enkelvoudig onverzadigde vetten

36,5

Meervoudig onverzadigde vetten, waarvan

2,2
    Omega 6-vetten1,8
    Omega 3-vetten0,4

 * Bron: Hulshof PJM, 2019

Rundvet