Varkensvet

Varkensvet wordt ook wel reuzel genoemd, in het Engels 'lard'.

Reuzel

Varkensvet wordt ook wel reuzel of smout genoemd en in het Engels lard. Het is een van de bijproducten van de slacht van varkens. Het varken dat wij kennen is het tamme varken (Sus scrofa domesticus), een zoogdier uit de familie der varkens. Een varken weegt gemiddeld 110 kilogram, waarvan ongeveer 62% consumptie-vlees en 15% varkensvet geschikt voor consumptie door de mens. Varkensvet wordt gewonnen uit buikspek en andere vette afsnijdsels.

Kleur, smaak en gebruik

Het vet heeft een witte kleur, is stevig bij kamertemperatuur en goed bestand tegen hoge temperaturen. In Duitsland vind je enkele varkensvet-producten onder de naam schmalz. In Engeland wordt het soms nog toegepast in een traditionele pie, Christmas pudding en voor het bakken van fish and chips. Vanwege de smaak en om nose-to-tail eating te bevorderen, wordt varkensvet door sommige culinaire chefs gebruikt. Verder wordt het varkensvet gebruikt door de diervoeder- en energiesector en de oleochemie.

Gezondheid / duurzaamheid

Een varken dat voer eet met relatief veel plantaardige olie levert varkensvet met meer onverzadigde vetten. Echter, varkensvet bevat gemiddeld relatief veel verzadigde vetten en is daarmee niet de gezondste optie. Millennia lang werd bijna elk deel van een geslacht varken gebruikt, terwijl tegenwoordig soms wel de helft van het totaalgewicht niet geconsumeerd wordt door de westerse consument. Het eten van alle delen, inclusief reuzel, is een duurzamere keuze.

De vetzuursamenstelling* van varkensvet is als volgt:

Totaal vet

100

Verzadigde vetten

48,2

Enkelvoudig onverzadigde vetten

39,3

Meervoudig onverzadigde vetten, waarvan

11,7
    Omega 6-vetten10,7
    Omega 3-vetten1,0

 * Bron: Hulshof PJM, 2019

Varkensvet