Visolie

Visolie wordt verkregen uit de weefsels van de vette vissoorten zoals makreel, haring, tonijn, zalm, sardines en ansjovis.

Levertraan

Visolie wordt verkregen uit de weefsels van de vette vissoorten zoals makreel, haring, tonijn, zalm, sardines en ansjovis. Visolie is rijk aan de gezonde omega-3 visvetzuren DHA en EPA. Deze vetzuren worden niet door de vis zelf gemaakt maar hopen zich op door de kreeftjes die ze eten. Deze kreeftjes eten weer algen en zij maken de omega 3-vetzuren aan. Zo komen de gezonde vetzuren in de voedselketen terecht.

Kleur, smaak en gebruik

De meest bekende visolie is levertraan wat al in de tijd van de Grieken werd gebruikt. Eind 18e eeuw nam de populariteit toe en werd het, omdat het rijk is aan vitamine D, vaak gegeven aan kinderen ter preventie van rachitis. Vanaf 1961 werden deze vitamines aan margarine toegevoegd en is de consumptie van levertraan sterk verminderd. Momenteel zijn er tal van vis oliën op de markt in de vorm van capsules. Verder wordt het toegevoegd aan voedingsmiddelen zoals margarines.

Gezondheid / Duurzaamheid

Het wordt in Nederland aanbevolen om een keer per week vis te eten, bij voorkeur vette vis. Voor mensen die geen vis eten, zijn producten die zijn verrijkt met visolie of visoliecapsules een mogelijk alternatief. Om overbevissing te voorkomen en de impact op natuur en milieu te verkleinen kun je letten op duurzame keurmerken, welke voor zowel wilde vis (MSC-keurmerk) als voor kweekvis (ASC-keurmerk) bestaan.

De vetzuursamenstelling* van visolie is als volgt:

Totaal vet

100

Verzadigde vetten

19,9

Enkelvoudig onverzadigde vetten

29,0

Meervoudig onverzadigde vetten, waarvan

40,3
    Omega 6-vetten2,1
    Omega 3-vetten (EPA + DHA)38,0

 * Bron: USDA FoodData Central 4593

Visolie