Aandeel duurzame palmolie 90 procent

Aandeel duurzame palmolie 90 procent

Zeepfabrikanten sluiten zich aan bij initiatief voor duurzame palmolie

In 2020 was 90% van de in Nederland verwerkte palmolie in de voedingsmiddelenindustrie voor de binnen- en buitenlandse markt gecertificeerd duurzaam (RSPO). Dit blijkt uit het monitoringsrapport van de ‘Dutch Alliance for Sustainable Palm Oil’ (DASPO). Hoewel er minder palmolie is verwerkt door de Nederlandse voedingsmiddelenindustrie als gevolg van de coronapandemie, is het percentage duurzaam gecertificeerde palmolie in 2020 hoog gebleven.

Nederland koopt vooral duurzame palmolie
Van de duurzame palmolie is het grootste gedeelte (73% in 2020) segregated. Dit is duurzame palmolie van verschillende gecertificeerde bronnen die door de hele keten gescheiden wordt gehouden van niet-duurzame palmolie. Het aandeel mass balance was 19% en het handelssysteem book & claim daalde van 10% in 2019 naar 8% in 2020. De diervoederindustrie verwerkte in 2020 minder palmolie dan in het jaar daarvoor. In 2020 was 61% van de in Nederland verwerkte palmolie in de diervoederindustrie voor de binnen- en buitenlandse markt duurzaam gecertificeerd.

Samenwerking met de sector was- en reinigingsmiddelen
Om het gebruik van duurzame palmolie verder te stimuleren, is de NVZ - Schoon | Hygiënisch | Duurzaam, de branchevereniging van producenten van was- en reinigingsmiddelen, vanaf dit jaar aangesloten bij de DASPO. Door de samenwerking met de Dutch Alliance zet de NVZ een belangrijke eerste stap die later dit jaar wordt gevolgd door concrete doelstellingen. 

Meer bewustzijn nodig
Als gevolg van wereldwijde bevolkingsgroei en de toename van de welvaart in landen als China en India blijft de vraag naar plantaardige oliën in de komende jaren sterk groeien. En daarmee ook de vraag naar palmolie. Het is belangrijk dat deze groeiende vraag op een duurzame manier wordt beantwoord. Hiervoor is samenwerking tussen overheden, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties van belang. “Het verduurzamen van de palmolieproductie is de enige manier om problemen als ontbossing op te lossen. Een palmolieboycot is geen oplossing”, aldus DASPO-voorzitter Eddy Esselink.

Aandeel duurzame palmolie 90 procent