Bioplastics: ook onder de motorkap

Bioplastics zijn kunststoffen die worden gemaakt uit natuurlijke producten, bijvoorbeeld uit suiker, aardappelen of maïs. Ook oliën en vetten zijn door hun molecuulstructuur erg geschikt om er verschillende soorten plastic van te maken. Kenmerkend voor deze bioplastics is dat ze bestand zijn tegen vervorming, zeer hoge temperaturen en de inwerking van zuren. Daardoor kunnen ze worden gebruikt in extreme omstandigheden in de industrie en voor auto-onderdelen die worden blootgesteld aan zoutoplossingen, koelvloeistof, olie en hoge temperaturen.

De lengte van de keten

Het aantal koolstofatomen in een molecuul is bepalend voor de toepassing in het eindproduct. Kokos- en palmpitolie bevatten vetzuren met middellange ketens, waardoor ze met name geschikt zijn voor reinigingsmiddelen en cosmetica. Koolzaad-, zonnebloem-, soja-, castor- en palmolie bevatten vooral vetzuren met lange ketens die, afhankelijk van het aantal dubbele bindingen, met name geschikt zijn voor flexibele biopolymeren, verf en smeermiddelen en hydraulische oliën.

Onder de motorkap

Een voorbeeld van een auto-onderdeel dat gemaakt kan worden van bioplastic is de carterpan, het auto-onderdeel dat de hete motorolie bevat. Gemaakt van bioplastic is de carterpan niet alleen bestand tegen zeer hoge temperaturen maar ook beter bestand tegen opspattende stenen en zout in de winter. Bovendien is het lichter dan het conventioneel gebruikte aluminium.

Hernieuwbaar of biologisch afbreekbaar?

Niet alle bioplastics zijn biologisch afbreekbaar. Dat hoeft ook niet. Sterker nog, als je plastic gebruikt voor auto-onderdelen, meubels of bermpaaltjes wil je niet dat ze na een paar weken al uit elkaar vallen. Ook bierkratten die honderden malen worden hergebruikt en daarna worden gerecycled zijn beter niet afbreekbaar. De term bioplastic slaat in de eerste plaats op de herkomst van de grondstoffen. Bioplastics bestaan in veel variëteiten. Daar zijn ook biologisch afbreekbare plastics bij. Deze worden bijvoorbeeld gebruikt voor verpakkingen die eindigen als zwerfvuil.

Bioplastics: ook onder de motorkap