Handelssystemen

De Dutch Alliance for Sustainable Palm Oil verstaat onder duurzame palmolie: palmolie die is gecertificeerd volgens de principes en criteria van de Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO) of een hieraan gelijkwaardige standaard.

De RSPO is een internationaal platform waarbinnen maatschappelijke organisaties, industrie en detailhandel de wereldwijde palmolieproductie en -handel verduurzamen. De palmolie moet verhandeld worden volgens één van de vier door de RSPO goedgekeurde handelssystemen:

Identity Preserved (IP)

Duurzame palmolie van één enkele gecertificeerde bron wordt door de hele keten apart gehouden van niet duurzame palmolie.

Segregation (SG)

Duurzame palmolie van verschillende gecertificeerde bronnen wordt door de hele keten apart gehouden van niet duurzame palmolie.

Mass Balance (MB)

Duurzame palmolie van gecertificeerde bronnen wordt administratief gevolgd in de keten, maar wordt vermengd met niet duurzame palmolie.

Book & Claim (B&C)

Eindgebruikers kunnen een Book & Claim-certificaat kopen voor een bepaalde hoeveelheid palmolie die duurzaam wordt geproduceerd. Hiermee garandeert een bedrijf dat ergens ter wereld een hoeveelheid duurzame palmolie wordt geproduceerd die gelijk is aan de hoeveelheid certificaten die wordt ingekocht.

Bedrijven die onderdeel worden van de handelsketen voor duurzame palmolie, moeten zelf ook worden gecertificeerd door een onafhankelijk certificeringsbureau. Zo waarborgt de RSPO dat alle schakels in de keten aan de vereisten voldoen.

palmolieketen

Handelssystemen