Avocado’s in een gezond voedingspatroon

Avocado’s worden in Nederland veel gegeten. Voor velen vormen ze een smakelijk onderdeel van een gezond voedingspatroon. Avocado’s bevatten relatief veel olie; ongeveer 5 tot 23 gram per 100 gram vruchtvlees. Deze olie heeft een relatief hoog gehalte aan enkelvoudig onverzadigde vetten, en is daarmee wat vetzuursamenstelling betreft vergelijkbaar met olijfolie. Twee recente studies onderzoeken de gezondheidseffecten van avocado’s.

Avocado consumptie

Avocado’s zijn hip! De Nederlandse avocado-import van buiten Europa is tussen 2000 en 2020 gegroeid van 15 tot 373 miljoen kilogram. Daarmee is Nederland de nummer twee importeur van avocado’s ter wereld, achter de Verenigde Staten. Niet al die avocado’s eten we zelf; 90% wordt doorgevoerd naar andere Europese landen. Zelf eten Nederlanders gemiddeld 2,2 kilo avocado per jaar, dat zijn ongeveer 12 avocado’s per persoon. Als je het vergelijkt met verschillende fruitsoorten, dan streeft de avocado de banaan en de druif voorbij. Wat doet het eten van al die avocado’s met onze gezondheid? Wetenschappers onderzochten dit in twee recente interessante studies.

Cohortonderzoek

De eerste studie betreft een analyse van onderzoeksdata van ruim 110.000 gezondheidsprofessionals uit de Nurses' Health Study en Health Professionals Follow-up Study. Voor deze Amerikaanse cohortstudies -die inmiddels al 30 jaar lopen- vullen de deelnemers elke 4 jaar gevalideerde vragenlijsten in over hun voedingsinname en gezondheidsstatus. Gedurende deze 30 jaar werden 9185 gevallen van coronaire hartziekten gedocumenteerd en 5290 beroertes. Na correctie voor onder andere levensstijl hadden degenen die vaak avocado’s eten (≥2 porties/week) een 16% lager risico op hart- en vaatziekten (HR 0,84; 95% BI, 0,75–0,95) en een 21% lager risico op coronaire hartziekte (HR 0,79; 95% BI 0,68-0,91) dan degenen die nooit avocado eten. Er was geen significante associatie met het voorkomen van beroertes. Het dagelijks vervangen van een halve portie margarine, boter, ei, yoghurt, kaas of vleeswaren door eenzelfde hoeveelheid avocado leidde tot een 16% tot 22% lager risico op hart- en vaatzieken. Hierbij moet worden opgemerkt dat in de Verenigde Staten veelal harde margarine wordt gebruikt, dat relatief hoog is in verzadigd vet en - tot relatief kort geleden - ook transvet. De resultaten van dit cohortonderzoek kunnen mogelijk beïnvloed worden doordat mensen die regelmatig avocado’s eten vaak een gezonder voedingspatroon hebben dan degenen die dat niet doen, al hebben de onderzoekers hiervoor gecorrigeerd.

Interventie studie

De tweede studie betreft een gerandomiseerde en gecontroleerde parallelstudie. De 93 deelnemers hadden overgewicht en waren insuline-resistent (leeftijd 42 ± 12 jaar, BMI 32,6 ± 3,9). Zij vervingen gedurende 12 weken dagelijks een koolhydraatrijk voedingsmiddel door een avocado of door een aan de controlegroep verstrekt controlevoedsel. De controlevoeding was laag in vet en vezels, hoog in koolhydraten, en energie-gematcht, en bevatte onder andere havermout en vruchtensap. Deze interventie bleek geen effect te hebben op insulinesensitiviteit, de primaire uitkomstmaat. Wel werden verbeteringen gezien in nuchtere insuline (P = 0.086) en geglyceerde hemoglobine - een verhoogde waarde hiervan betekent een slechter glucose-insuline evenwicht in het bloed - (P = 0.063), al waren deze net niet significant. C-reactief proteïne, een verhoogd eiwitgehalte bij (chronische) ontstekingen wat een risicofactor is voor onder andere hart- en vaatziekten, was significant lager in de avocadogroep dan in de controlegroep.

Conclusie

Avocado’s zijn nutriëntrijke vruchtgroenten met een gunstige vetzuursamenstelling en onder andere een hoog gehalte aan kalium, magnesium en fytonutriënten. Daarmee kunnen ze een smakelijk onderdeel vormen van een gezond en hartvriendelijk voedingspatroon. Meer informatie over avocado-olie vind je in de nu in ontwikkeling zijnde nieuwe MVO-infokaart over oliën en hun origine.

Vind hier de links naar de volledige studies: cohort studie & interventie studie.

 

 

Avocado’s in een gezond voedingspatroon