Gezondheidseffecten van plantaardige oliën, een overzichtsstudie
In een recente publicatie, een zogeheten ‘narrative review’, hebben een aantal vooraanstaande Amerikaanse wetenschappers het beschikbare wetenschappelijke bewijs over de gezondheidseffecten van niet-tropische plantaardige oliën waaronder zaadoliën zoals zonnebloemolie en koolzaadolie, en ook sojaolie en olijfolie met een hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren, opnieuw samengevat.
In dit verschenen artikel schreven we het al: het is beter om roomboter te vervangen door plantaardige olien. Het zoveelste bewijs voor een conclusie die de Gezondheidsraad in 2015 al noteerde in de Richtlijnen Goede Voeding.
De auteurs van deze studie concluderen dat een hogere inname van meervoudig onverzadigde vetzuren geassocieerd is met een lager risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Hetzelfde geldt wanneer verzadigde vetzuren in de voeding worden vervangen door meervoudig onverzadigde vetzuren. Onverzadigde vetten uit plantaardige bronnen verlagen belangrijke risicofactoren voor cardiovasculaire aandoeningen, waaronder atherogene lipiden en lipoproteïnen. Ook blijkt uit klinische studies dat een verhoogde inname van omega 6-vetzuren, met name linolzuur, geen toename veroorzaakt van markers voor ontstekingen of oxidatieve stress – een punt dat vaak ter discussie wordt gesteld in het publieke debat.
Gezaghebbende gezondheids- en wetenschappelijke instanties adviseren dan ook terecht het gebruik van plantaardige oliën zoals zaadoliën, rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren en omega 6-meervoudig onverzadigde vetzuren, als onderdeel van een gezond voedingspatroon. Met name deze oliën zouden de voorkeur moeten krijgen boven bronnen met een hoog gehalte aan verzadigde vetten, zoals roomboter en de tropische oliën zoals palmolie en kokosolie.