De MVO-gastlessen ‘Olie en vet’ zijn in mei weer van start gegaan

In 2022 staat MVO weer voor zo’n 10 tot 15 (basisschool)klassen. Inmiddels zijn de eerste gastlessen gegeven waarin kinderen veel leren over smeer- en bereidingsvetten. Deze lessen vallen binnen de Smaaklessen en Smaakmissies van het Voedseleducatie Platform (VEP). Behalve bij de gastlessen is MVO onder meer betrokken bij de ontwikkeling van de ‘Smaakmissie Olie en vet’ en bij ‘Kok in de Klas’.

De gastles ‘Olie en vet’ is geschikt voor kinderen in de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs. In de gastles leren kinderen wat gezonde vetten zijn en waarom je vet nodig hebt in je voeding. Daarnaast gaan de kinderen margarine maken en wordt er een leuke quiz gespeeld. De gastdocent legt uit dat de basis van margarine een mix is van oliën: vaak zonnebloemolie, koolzaadolie, lijnzaadolie en palmolie. Aan de hand van een spel kunnen de kinderen raden uit welke pitten, vruchten, zaden of noten welke olie wordt geperst. Deze informatie is ook opgenomen in een filmpje dat MVO in 2021 heeft gemaakt voor de ‘Smaakmissie Olie en vet’.

VEP, Smaaklessen en Smaakmissies

Het doel van het VEP is om kinderen te helpen gezonde en duurzame voedselkeuzes te maken. Dit gebeurt door objectieve en kwalitatieve educatie. Eten, proeven, voelen, ruiken en kijken staan centraal binnen het programma. Het VEP, dat op 75 procent van de basisscholen onder meer Smaaklessen verzorgt, is een Publiek-Private Samenwerking waarin de Wageningen University and Research (WUR) met bedrijfsleven, overheid, onderwijs en maatschappelijke organisaties samenwerkt aan objectieve educatie over voedsel en voeding aan kinderen. Het Platform is onderdeel van een TKI-project (Top Consortium voor Kennis en Innovatie). Samen met onder meer het Voedingscentrum, Jong Leren Eten, de Gezonde School en bedrijven verzorgt WUR de lesprogramma’s. Ook doen meer dan honderd regionale partners mee, zoals koks, diëtisten, boeren en partners vanuit het groene onderwijs. Naast de Smaaklessen worden verdiepende Smaakmissies ontwikkeld over alle productgroepen uit de Schijf van Vijf. MVO is binnen VEP nauw betrokken bij de ontwikkeling van de ‘Smaakmissie Olie en vet’ waar de MVO-gastlessen deel van uitmaken. Dit jaar zullen we meewerken aan de herziening en actualisering van deze Smaakmissie.

Ervaringsgericht leren

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat voedingseducatie effectiever is wanneer gebruik wordt gemaakt van ervaringsgerichte lesmethoden en activiteiten. Een van de VEP-activiteiten waar het beleven van voedsel centraal staat, is ‘Kok in de Klas’. Kinderen leren in deze lessen veel over smaak, eten, koken en het koksvak. MVO was dit jaar weer betrokken bij de organisatie van het evenement dat plaatsvond in de week van 16 mei 2022. In die week gingen zestig professionele koks op pad om een kookles te verzorgen op zestig basisscholen. Speciaal voor ‘Kok in de Klas’ maakte tv-kok Sandra Ysbrandy een recept van de regenboogwrap. Dit is een volkorenwrap vol groenten en fruit, met een yoghurtdressing. Zie ook het volgende instructiefilmpje.

Veel meer activiteiten

Er gebeurt veel binnen het VEP en Smaaklessen. Zo is er onder meer in de afgelopen jaren een digitaal platform ontwikkeld (Chef!) waarin scholen, intermediairs en gastdocenten hun eigen voedseleducatieprogramma kunnen samenstellen. Op dit moment wordt er binnen VEP een thuisportaal ontwikkeld waar jongeren, eventueel met hun ouders, zelf aan de slag kunnen gaan met het leren over voedsel.

Een onafhankelijke Raad van Toezicht en een Toetsingscommissie waken over het beleid van het VEP, de onafhankelijkheid en inhoud van de materialen. Het lesmateriaal gaat alleen in op de Schijf van Vijf en bevat geen product- en merkpromotie. Bedrijven dragen in de samenwerking bij met financiële steun, maar ook met non-branded materialen voor scholen, goede ideeën en met hun netwerk.


Voor meer informatie over Smaaklessen, klik hier.
Voor meer informatie over VEP, klik hier.

De MVO-gastlessen ‘Olie en vet’ zijn in mei weer van start gegaan