Nutri-Score moet beter
Verbeterd
In de afgelopen maanden hebben wetenschappers uit zeven landen, waaronder Nederland, gewerkt aan het verbeteren van de berekeningswijze achter het Nutri-Score-logo. MVO heeft dit verbeterde algoritme beoordeeld en geconcludeerd dat er nog steeds onvoldoende overeenstemming is tussen de Richtlijnen Goede Voeding en de Schijf van Vijf enerzijds en de Nutri-Score anderzijds. Maar weinig olie- en vetproducten die in de Schijf van Vijf vallen, krijgen binnen Nutri-Score een groene kleur of een B. Veel producten scoren hetzelfde terwijl het verzadigd vetgehalte zeer uiteenlopend kan zijn.
Suggesties
Voor een voedingspatroon dat in overeenstemming is met de aanbevolen hoeveelheden smeer- en bereidingsvetten van het Voedingscentrum, moeten we in Nederland meer plantaardige oliën en smeerbare vetten eten dan we nu doen, zo schrijft MVO. Nu veel producten een ‘C’ of lager scoren binnen Nutri-Score, geeft het logo aan dat je er juist minder van moet eten.
Behalve een wetenschappelijke onderbouwing van de MVO-conclusie bevat de brief aan de staatssecretaris twee concrete suggesties voor verdere verbetering van het algoritme, maar elke andere aanpassing die dezelfde uitkomst bereikt, is welkom.
MVO vindt ten slotte dat wanneer het niet lukt om de uitkomst van Nutri-Score te laten aansluiten bij de voedingsadviezen, het geloofwaardiger is om een informatief logo te hebben in plaats van een evaluerend logo.