RIVM adviseert VWS over verrijking van levensmiddelen met micronutriënten en supplementen

Voor de meeste vitamines en mineralen zijn er regels die bedoeld zijn om te voorkomen dat mensen te veel vitamines of mineralen binnenkrijgen. Voor een paar stoffen zijn er juist regels om te zorgen dat mensen er genoeg van binnen krijgen. Verschillende besluiten en regelingen tezamen bepalen nu het verrijkingsbeleid in Nederland. Deze besluiten en regelingen verwijzen echter niet allemaal naar elkaar, waardoor het complete plaatje van alle verschillende regelingen niet makkelijk te vinden is. Daarnaast zijn de regels gebaseerd op wetenschappelijke inzichten die in de loop van de tijd kunnen veranderen. Zo onderzoekt EFSA of de bovengrenzen van sommige vitamines nog actueel zijn.

Evaluatie wetgeving
VWS heeft het RIVM nu gevraagd om de wettelijke regels te evalueren; te toetsen of de regels aansluiten op de nieuwe inzichten en of er eventuele tegenstrijdigheden zijn. Dit rapport is in september 2024 gepubliceerd en fungeert als advies aan het ministerie van VWS en indirect aan de Europese Commissie.

Aanbevelingen
Het RIVM constateert verschillende aandachtspunten. Zo is voor een deel van de vitamines of mineralen bepaald hoeveel daarvan maximaal mag worden toegevoegd aan voedingsmiddelen (verrijking), maar is dit niet bepaald voor voedings-supplementen. Het RIVM adviseert om dit ook voor voedingssupplementen te doen.

Een andere signalering is dat informatie om te kunnen beoordelen of Nederlanders niet te veel voedingsstoffen binnen krijgen soms ontbreekt, onder andere omdat de samenstelling van voedingsmiddelen en supplementen niet bekend is. Het RIVM adviseert om informatie over deze samenstellingen te gaan verzamelen.

Het RIVM adviseert verder om bij het vaststellen van maximumhoeveelheden rekening te houden met bestaande succesvolle interventies, zoals de toevoeging van vitamine A en D aan margarine.

Vitamine D
Ook voor individuele vitamines en mineralen zijn er aanbevelingen gedaan. Specifiek voor vitamine D geldt dat het veilige dagelijkse maximum nauwelijks wordt overschreden. Aldus het RIVM: ‘Het huidige wettelijke maximum voor vitamine D-verrijking en voedingssupplementen beschermt de algemene bevolking voldoende tegen te hoge innames’. Helaas wordt hierbij nog geen rekening gehouden met te lage innames door de bevolking, die op kunnen treden bij het niet opvolgen van het supplementen advies. Verder signaleert het RIVM tegenstrijdige opinies over de biobeschikbaarheid van verschillende soorten vitamine D. Het rijksinstituut pleit dat, voor een goede inname-berekening, het belangrijk is dat het duidelijk wordt of er verschil in biobeschikbaarheid is tussen de verschillende soorten.

Margarine sector bereid tot toevoeging van meer vitamine D
Sinds enkele decennia voegen margarine-producenten vitamines A en D toe aan margarines. Omdat de gemiddelde dagelijkse inname van vitamine D in Nederland momenteel nog steeds onvoldoende is voor sommige groepen uit de bevolking, hebben de producenten van margarine zich bereid verklaard meer vitamine D toe te willen voegen. Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat margarines door een brede groep Nederlanders dagelijks gegeten worden waarmee ze in belangrijke mate helpen te voorzien in de vitamine D behoefte van een brede bevolkingslaag. Hiervoor moet echter de wettelijk toegestane hoeveelheid vitamine D voor margarine verhoogd worden.

 

RIVM adviseert VWS over verrijking van levensmiddelen met micronutriënten en supplementen