Arachideolie
Herkomst
Tegenwoordig wordt de pindaplant in veel delen van de wereld verbouwd. De arachideolie die in Nederland wordt verkocht of verwerkt komt vooral uit de volgende landen:
Omschrijving
Uit de bevruchte bloemen van de pindaplant groeien stengels naar beneden, die zich in de grond boren. Onder de grond aan het eind van de stengels vormen zich de aardnoten. In deze video van NTR schooltv kun je dat goed zien. Na het oogsten laat men de aardnoten 2 tot 4 weken op het land in de zon drogen.
Kleur, smaak en gebruik
Arachideolie is geraffineerd en lichtgeel van kleur en neutraal van smaak. Je kunt arachideolie in dressings gebruiken, in marinades en mayonaise en ook voor bakken, braden en frituren. De olie kan tot 210°C worden verhit.
Gezondheid / Duurzaamheid
In 1900 werd een van de nieuwe dieselmotoren op de wereldtentoonstelling in Parijs aangedreven door pindaolie. Er was echter weinig interesse in dit duurzame alternatief, omdat goedkope aardolie gemakkelijk verkrijgbaar was. Pinda’s staan op de Europese lijst van 14 allergenen die gelabeld moeten worden. Weliswaar zitten in geraffineerde olie geen eiwitten en dus ook geen allergenen, maar omdat arachideolie mogelijk sporen kan bevatten van pinda's, wordt arachideolie (pindaolie) tot allergeen bestempeld.
De vetzuursamenstelling* van arachideolie is als volgt:
Totaal vet | 100 |
Verzadigde vetzuren | 18,0 |
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren | 61,6 |
Meervoudig onverzadigde vetzuren, waarvan | 20,2 |
Omega 6-vetten | 20,1 |
Omega 3-vetten | 0,1 |
* Bron: Hulshof PJM, 2019
Meer informatie over vetzuren vind je hier.