Arachideolie

Arachideolie wordt geperst uit pinda's. Pinda’s zijn officieel geen noten, maar peulvruchten. Pinda’s groeien onder de grond en dat is bijzonder want de meeste vruchten groeien boven de grond.

Herkomst

Tegenwoordig wordt de pindaplant in veel delen van de wereld verbouwd. De arachideolie die in Nederland wordt verkocht of verwerkt komt vooral uit de volgende landen:

arachideolie-herkomst

Omschrijving

Uit de bevruchte bloemen van de pindaplant groeien stengels naar beneden, die zich in de grond boren. Onder de grond aan het eind van de stengels vormen zich de aardnoten. In deze video van NTR schooltv kun je dat goed zien. Na het oogsten laat men de aardnoten 2 tot 4 weken op het land in de zon drogen.

schooltv link

Kleur en smaak

Arachideolie is geraffineerd en lichtgeel van kleur en neutraal van smaak.

Gebruik in de keuken

Je kunt arachideolie in dressings gebruiken, in marinades en mayonaise en ook voor bakken, braden en frituren. De olie kan tot 210°C worden verhit.

Allergeen

Arachideolie is een allergeen. Weliswaar zitten in geraffineerde olie geen eiwitten en dus ook geen allergenen, maar omdat arachideolie mogelijk sporen kan bevatten van pinda's, wordt arachideolie (pindaolie) tot allergeen bestempeld.

De vetzuursamenstelling van arachideolie is als volgt:

Energie

3700 kJ/900 kcal

Totaal vet

100,0 g

Verzadigde vetzuren

14,9 g

Enkelvoudig onverzadigde vetzuren

58,5 g

Meervoudig onverzadigde vetzuren, waarvan

22,8 g

  Alfa-linoleenzuur (omega-3)

0,10 g

   Linolzuur (omega-6)

22,6 g

Vitamine E         

15,2 mg

 (Bron: Nevo tabel)

Meer informatie over vetzuren vind je hier.

Arachideolie