Arachideolie

Arachideolie wordt geperst uit pinda's. Pinda’s zijn officieel geen noten, maar peulvruchten. Pinda’s groeien onder de grond en dat is bijzonder want de meeste vruchten groeien boven de grond.

Herkomst

Tegenwoordig wordt de pindaplant in veel delen van de wereld verbouwd. De arachideolie die in Nederland wordt verkocht of verwerkt komt vooral uit de volgende landen:

arachideolie-herkomst

Omschrijving

Uit de bevruchte bloemen van de pindaplant groeien stengels naar beneden, die zich in de grond boren. Onder de grond aan het eind van de stengels vormen zich de aardnoten. In deze video van NTR schooltv kun je dat goed zien. Na het oogsten laat men de aardnoten 2 tot 4 weken op het land in de zon drogen.

schooltv link

Kleur, smaak en gebruik 

Arachideolie is geraffineerd en lichtgeel van kleur en neutraal van smaak. Je kunt arachideolie in dressings gebruiken, in marinades en mayonaise en ook voor bakken, braden en frituren. De olie kan tot 210°C worden verhit.

Gezondheid / Duurzaamheid

In 1900 werd een van de nieuwe dieselmotoren op de wereldtentoonstelling in Parijs aangedreven door pindaolie. Er was echter weinig interesse in dit duurzame alternatief, omdat goedkope aardolie gemakkelijk verkrijgbaar was. Pinda’s staan op de Europese lijst van 14 allergenen die gelabeld moeten worden. Weliswaar zitten in geraffineerde olie geen eiwitten en dus ook geen allergenen, maar omdat arachideolie mogelijk sporen kan bevatten van pinda's, wordt arachideolie (pindaolie) tot allergeen bestempeld.

De vetzuursamenstelling* van arachideolie is als volgt:

Totaal vet 

100

Verzadigde vetzuren

18,0

Enkelvoudig onverzadigde vetzuren

61,6

Meervoudig onverzadigde vetzuren, waarvan

20,2

  Omega 6-vetten 

20,1

  Omega 3-vetten 

0,1

 * Bron: Hulshof PJM, 2019

Meer informatie over vetzuren vind je hier.

Arachideolie