Lijnzaadolie

Lijnzaad en lijnzaadolie worden al eeuwenlang gebruikt. In het oude Egypte was lijnzaadolie al een onderdeel van de maaltijd. De oude Egyptenaren hadden de overtuiging dat lijnzaadolie goed was voor de gezondheid en dat het de lichamelijk schoonheid zou bevorderen.

Herkomst

De lijnzaadolie die in Nederland wordt verwerkt komt vooral uit de volgende landen:

herkomst lijnzaadolie

Omschrijving

Lijnzaad is afkomstig uit de vlasplant. De volledige naam van deze vlasplant is Linum usitatisimum. De vlasplant groeit in een koude omgeving en heeft prachtige hemelsblauwe bloemen. De plant wordt vooral geteeld voor het lijnzaad. Lijnzaadolie is olie afkomstig uit de zaden van olievlas. De zaden bevatten ongeveer 40% olie. Lijnzaadolie heeft het hoogste gehalte aan meervoudig onverzadigde vetzuren van alle oliën. De olie wordt koud geperst.

Kleur, smaak en gebruik

Lijnzaadolie heeft een aromatische smaak en is goudgeel van kleur. Omdat er aan lijnzaad en lijnzaadolie veel gezondheidsvoordelen worden toegeschreven, hebben zaad en olie de laatste jaren enorm aan populariteit gewonnen. Je kunt lijnzaadolie het best koud gebruiken bijvoorbeeld als saladedressing, in een saus, of door de yoghurt. Ook is de lijnzaadolie verkrijgbaar als supplement.

Gezondheid / Duurzaamheid 

Lijnzaad en lijnzaadolie hebben een gunstige vetzuursamenstelling; met 52% een zeer hoog gehalte aan alfa-linoleenzuur (ALA). ALA is een plantaardig omega 3-vetzuur en is belangrijk voor onder andere een gezonde groei en ontwikkeling van kinderen.

De vetzuursamenstelling* van lijnzaadolie is als volgt:

Totaal vet

100

Verzadigde vetzuren

10,5

Enkelvoudig onverzadigde vetzuren

21,0

Meervoudig onverzadigde vetzuren, waarvan

68,3

    Omega 3-vetten (alfa-linoleenzuur)

52,0

    Omega 6-vetten 

16,3

 * Bron: Hulshof PJM, 2019 

Meer informatie over vetzuren vind je hier.

Lijnzaadolie