Lijnzaadolie

Lijnzaad en lijnzaadolie worden al eeuwenlang gebruikt. In het oude Egypte was lijnzaadolie al een onderdeel van de maaltijd. De oude Egyptenaren hadden de overtuiging dat lijnzaadolie goed was voor de gezondheid en dat het de lichamelijk schoonheid zou bevorderen.

Herkomst

De lijnzaadolie die in Nederland wordt verwerkt komt vooral uit de volgende landen:

herkomst lijnzaadolie

Omschrijving

Lijnzaad is afkomstig uit de vlasplant. De volledige naam van deze vlasplant is Linum usitatisimum. De vlasplant groeit in een koude omgeving en heeft prachtige hemelsblauwe bloemen. De plant wordt vooral geteeld voor het lijnzaad. Lijnzaadolie is olie afkomstig uit de zaden van olievlas. De zaden bevatten ongeveer 40% olie. Lijnzaadolie heeft het hoogste gehalte aan meervoudig onverzadigde vetzuren van alle oliën. De olie wordt koud geperst.

Kleur en smaak

Lijnzaadolie heeft een aromatische smaak en is goudgeel van kleur.

Gebruik in de keuken

Omdat er aan lijnzaad en lijnzaadolie veel gezondheidsvoordelen worden toegeschreven, hebben zaad en olie de laatste jaren enorm aan populariteit gewonnen. Je kunt lijnzaadolie het best koud gebruiken bijvoorbeeld als saladedressing, in een saus, of door de yoghurt. Ook is de lijnzaadolie verkrijgbaar als supplement.

De vetzuursamenstelling van lijnzaadolie is als volgt:

Energie

3700 kJ/900 kcal

Totaal vet

100,0 g

Verzadigde vetzuren

9,4 g

Enkelvoudig onverzadigde vetzuren

20,3 g

Meervoudig onverzadigde vetzuren, waarvan

66,3 g

    Alfa-linoleenzuur (omega-3)

53,6 g

    Linolzuur (omega-6)

12,8g

Vitamine E         

17,5 mg

 (Bron: Nevo tabel)

Meer informatie over vetzuren vind je hier.

Lijnzaadolie