Maïskiemolie
Herkomst
De maïskiemolie die in Nederland wordt verwerkt komt vooral uit de volgende landen:
Omschrijving
Maïskiemolie, ook wel maïsolie genoemd, is geraffineerde olie die wordt geperst uit maïskiemen. De maïs is een eenjarige plant, die behoort tot de eenzaadlobbigen. In de oksels van de bladeren groeien de bloemen uit tot grote maïskolven. Alleen in de kiem van de maïskorrel zit olie. Deze kiem is maar 8% van het totale gewicht van de korrel. De maïskorrels, die eigenlijk worden gerekend tot de granen, eten we bijvoorbeeld als groenten, maar worden ook verwerkt tot cornflakes, popcorn, taco's, en maïsmeel. Maïs wordt ook veel gebruikt als veevoer.
Kleur, smaak en gebruik
Maïskiemolie is goudgeel van kleur en neutraal van smaak. Het kan worden verhit tot circa 210°C. De olie kan dus vrijwel voor alle keukendoeleinden worden gebruikt, van verwerking in dressings, marinades en mayonaise tot bakken, braden en frituren.
Gezondheid / Duurzaamheid
Maïsolie heeft een hoog gehalte aan onverzadigde vetten, waarvan een groot deel meervoudig onverzadigd. Meervoudige onverzadigde vetten in de voeding hebben een gunstig effect op het LDL-cholesterolgehalte, en dragen daardoor bij aan een goede hartgezondheid.
De vetzuursamenstelling* van maïskiemolie is als volgt:
Totaal vet | 100 |
Verzadigde vetzuren | 14,4 |
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren | 31,0 |
Meervoudig onverzadigde vetzuren, waarvan | 54,5 |
Omega 6-vetten | 54,5 |
Omega 3-vetten | 0,9 |
* Bron: Hulshof PJM, 2019
Meer informatie over vetzuren vind je hier.