Maïskiemolie

Maïskiemolie wordt geperst uit de kiem van de korrel van de maïsplant (Latijnse naam: Zea Mays). Maïs komt oorspronkelijk uit de valleien in Zuid-Mexico waar de wilde stamvader van maïs groeide. De indianen verzamelden de korrels die uit de rijpe aren vielen en plantte deze in rivierbeddingen voor een nieuwe en grotere oogst. Op deze manier doorkruiste de maïs Zuid-, Midden- en Noord-Amerika en werd het zo het belangrijkste voedsel van de indianen. Columbus bracht de maïsplant mee naar Europa.

Herkomst

De maïskiemolie die in Nederland wordt verwerkt komt vooral uit de volgende landen:

herkomst maiskiemolie

Omschrijving

Maïskiemolie, ook wel maïsolie genoemd, is geraffineerde olie die wordt geperst uit maïskiemen. De maïs is een eenjarige plant, die behoort tot de eenzaadlobbigen. In de oksels van de bladeren groeien de bloemen uit tot grote maïskolven. Alleen in de kiem van de maïskorrel zit olie. Deze kiem is maar 8% van het totale gewicht van de korrel. De maïskorrels, die eigenlijk worden gerekend tot de granen, eten we bijvoorbeeld als groenten, maar worden ook verwerkt tot cornflakes, popcorn, taco's, en maïsmeel. Maïs wordt ook veel gebruikt als veevoer.

Kleur, smaak en gebruik 

Maïskiemolie is goudgeel van kleur en neutraal van smaak. Het kan worden verhit tot circa 210°C. De olie kan dus vrijwel voor alle keukendoeleinden worden gebruikt, van verwerking in dressings, marinades en mayonaise tot bakken, braden en frituren.

Gezondheid / Duurzaamheid 

Maïsolie heeft een hoog gehalte aan onverzadigde vetten, waarvan een groot deel meervoudig onverzadigd. Meervoudige onverzadigde vetten in de voeding hebben een gunstig effect op het LDL-cholesterolgehalte, en dragen daardoor bij aan een goede hartgezondheid.

De vetzuursamenstelling* van maïskiemolie is als volgt:

Totaal vet 

100

Verzadigde vetzuren

14,4

Enkelvoudig onverzadigde vetzuren

31,0

Meervoudig onverzadigde vetzuren, waarvan

54,5

  Omega 6-vetten 

54,5

  Omega 3-vetten 

0,9

 * Bron: Hulshof PJM, 2019

Meer informatie over vetzuren vind je hier.

Maïskiemolie