Maïskiemolie
Herkomst
De maïskiemolie die in Nederland wordt verwerkt komt vooral uit de volgende landen:
Omschrijving
Maïskiemolie, ook wel maïsolie genoemd, is geraffineerde olie die wordt geperst uit maïskiemen. De maïs is een eenjarige plant, die behoort tot de eenzaadlobbigen. In de oksels van de bladeren groeien de bloemen uit tot grote maïskolven. Alleen in de kiem van de maïskorrel zit olie. Deze kiem is maar 8% van het totale gewicht van de korrel. De maïskorrels, die eigenlijk worden gerekend tot de granen, eten we bijvoorbeeld als groenten, maar worden ook verwerkt tot cornflakes, popcorn, taco's, en maïsmeel. Maïs wordt ook veel gebruikt als veevoer.
Kleur en smaak
Maïskiemolie is goudgeel van kleur en neutraal van smaak.
Gebruik in de keuken
Maïskiemolie heeft een hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren, waarvan een groot deel meervoudig onverzadigd is. Maïskiemolie kan worden verhit tot circa 210°C. De olie kan dus vrijwel voor alle keukendoeleinden worden gebruikt, van verwerking in dressings, marinades en mayonaise tot bakken, braden en frituren.
De vetzuursamenstelling van maïskiemolie is als volgt:
Energie | 3700 kJ/900 kcal |
Totaal vet | 100,0 g |
Verzadigde vetzuren | 13,2 g |
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren | 27,8 g |
Meervoudig onverzadigde vetzuren, waarvan | 55,0 g |
Alfa-linoleenzuur (omega-3) | 0,8 g |
Linolzuur (omega-6) | 54,2 g |
Vitamine E | 17,2 mg |
(Bron: Nevo tabel)
Meer informatie over vetzuren vind je hier.