Sesamolie

Misschien is de sesamplant wel de allereerste plant waarvan de zaden werden gebruikt voor de olie. Oorspronkelijk komt de plant uit Afrika. Zo’n 6000 jaar geleden verspreidde de sesamplant zich via Egypte en Perzië naar India, China, Japan en andere delen van de wereld. De plant houdt van een zandbodem en een hoge temperatuur, is eenjarig, wordt 0,5 tot 1 meter hoog en krijgt witte trompetvormige bloemen. De bloemen veranderen uiteindelijk in ongeveer 2 cm lange zaaddoosjes.

Herkomst

Sesam wordt in warme gebieden over de hele wereld verbouwd, maar in Nederland importeren we sesam voornamelijk uit India, Mexico en Nicaragua.

herkomst sesamolie

Sesam open u

De woord sesam komt uit het Arabisch (saasim/simsim). Sesam, open u is het magische wachtwoord dat Ali Baba gebruikt om de ingang van de grot van de veertig rovers te openen in het sprookje van Ali Baba en de veertig rovers. Het is afgeleid van het open gaan van de zaaddoosjes wanneer de zaden van de sesambloem rijp zijn.

Omschrijving

Sesamzaad bestaat voor 40 tot 60% uit olie. Sesamolie is in verschillende varianten verkrijgbaar. De zaadjes kunnen rauw en geroosterd gebruikt worden. Geroosterd krijgen ze een nootachtige smaak. In Arabische landen worden ze vaak gebrand en dan zo gegeten.

Kleur en smaak

Olie van ongeroosterde sesamzaadjes heeft een lichte kleur en neutrale smaak. De olie van geroosterde sesamzaadjes is bruin van kleur en nootachtig van smaak en wordt het meest gebruikt.

Gebruik in de keuken

Je kunt sesamolie gebruiken om gerechten de bepalende smaak en geur te geven die sesam kenmerkt. Olie van geroosterd sesamzaad doet het goed in dressings, sauzen en roerbakgerechten. Daarnaast is sesamolie zeer geschikt om te gebruiken in salades. Bij het bereiden van warme gerechten is het advies de sesamolie pas op het laatst toe te voegen en niet te lang te verhitten.

Allergeen

Sesamolie is een allergeen. Weliswaar zitten in geraffineerde olie geen eiwitten en dus ook geen allergenen, maar omdat sesamolie mogelijk sporen kan bevatten van het sesamzaad, wordt sesamolie tot allergeen bestempeld.

De vetzuursamenstelling van sesamolie is als volgt:

Energie

3700 kJ/883 kcal

Totaal vet

100,0 g

Verzadigde vetzuren

14,2 g

Enkelvoudig onverzadigde vetzuren

39,7 g

Meervoudig onverzadigde vetzuren

41,7 g

Vitamine E         

1,4 mg

 (Bron: USDA)

Meer informatie over vetzuren vind je hier.

Sesamolie