Sesamolie
Herkomst
Sesam wordt in warme gebieden over de hele wereld verbouwd, maar in Nederland importeren we sesam voornamelijk uit India, Mexico en Nicaragua.
Sesam open u
De woord sesam komt uit het Arabisch (saasim/simsim). Sesam, open u is het magische wachtwoord dat Ali Baba gebruikt om de ingang van de grot van de veertig rovers te openen in het sprookje van Ali Baba en de veertig rovers. Het is afgeleid van het open gaan van de zaaddoosjes wanneer de zaden van de sesambloem rijp zijn.
Omschrijving
Sesamzaad bestaat voor 40 tot 60% uit olie. Sesamolie is in verschillende varianten verkrijgbaar. De zaadjes kunnen rauw en geroosterd gebruikt worden. Geroosterd krijgen ze een nootachtige smaak. In Arabische landen worden ze vaak gebrand en dan zo gegeten.
Kleur en smaak
Olie van ongeroosterde sesamzaadjes heeft een lichte kleur en neutrale smaak. De olie van geroosterde sesamzaadjes is bruin van kleur en nootachtig van smaak en wordt het meest gebruikt.
Gebruik in de keuken
Je kunt sesamolie gebruiken om gerechten de bepalende smaak en geur te geven die sesam kenmerkt. Olie van geroosterd sesamzaad doet het goed in dressings, sauzen en roerbakgerechten. Daarnaast is sesamolie zeer geschikt om te gebruiken in salades. Bij het bereiden van warme gerechten is het advies de sesamolie pas op het laatst toe te voegen en niet te lang te verhitten.
Allergeen
Sesamolie is een allergeen. Weliswaar zitten in geraffineerde olie geen eiwitten en dus ook geen allergenen, maar omdat sesamolie mogelijk sporen kan bevatten van het sesamzaad, wordt sesamolie tot allergeen bestempeld.
De vetzuursamenstelling van sesamolie is als volgt:
Energie | 3700 kJ/883 kcal |
Totaal vet | 100,0 g |
Verzadigde vetzuren | 14,2 g |
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren | 39,7 g |
Meervoudig onverzadigde vetzuren | 41,7 g |
Vitamine E | 1,4 mg |
(Bron: USDA)
Meer informatie over vetzuren vind je hier.