Sesamolie

Misschien is de sesamplant wel de allereerste plant waarvan de zaden werden gebruikt voor de olie. Oorspronkelijk komt de plant uit Afrika. Zo’n 6000 jaar geleden verspreidde de sesamplant zich via Egypte en Perzië naar India, China, Japan en andere delen van de wereld. De plant houdt van een zandbodem en een hoge temperatuur, is eenjarig, wordt 0,5 tot 1 meter hoog en krijgt witte trompetvormige bloemen. De bloemen veranderen uiteindelijk in ongeveer 2 cm lange zaaddoosjes.

Herkomst

Sesam wordt in warme gebieden over de hele wereld verbouwd, maar in Nederland importeren we sesam voornamelijk uit India, Mexico en Nicaragua.

herkomst sesamolie

Sesam open u

De woord sesam komt uit het Arabisch (saasim/simsim). Sesam, open u is het magische wachtwoord dat Ali Baba gebruikt om de ingang van de grot van de veertig rovers te openen in het sprookje van Ali Baba en de veertig rovers. Het is afgeleid van het open gaan van de zaaddoosjes wanneer de zaden van de sesambloem rijp zijn.

Omschrijving

Sesamzaad bestaat voor 40 tot 60% uit olie. Sesamolie is in verschillende varianten verkrijgbaar. De zaadjes kunnen rauw en geroosterd gebruikt worden. Geroosterd krijgen ze een nootachtige smaak. In Arabische landen worden ze vaak gebrand en dan zo gegeten.

Kleur, smaak en gebruik

Sesamolie is bruin van kleur en nootachtig van smaak. Je kunt sesamolie gebruiken om gerechten de bepalende smaak en geur te geven die sesam kenmerkt. Olie van geroosterd sesamzaad doet het goed in dressings, sauzen en roerbakgerechten. Daarnaast is sesamolie zeer geschikt om te gebruiken in salades. Bij het bereiden van warme gerechten is het advies de sesamolie pas op het laatst toe te voegen en niet te lang te verhitten.

Gezondheid / Duurzaamheid

Sesamplanten zijn relatief droogteresistent en hebben weinig water en kunstmest nodig. Daarnaast wordt het gebruik van bestrijdingsmiddelen beperkt door een hoge tolerantie voor ziekten en insecten. Sesamzaad is een bekend allergeen en kan overgevoeligheidsreacties veroorzaken. Weliswaar zitten in geraffineerde olie geen eiwitten en dus ook geen allergenen, maar omdat sesamolie mogelijk sporen kan bevatten van het sesamzaad, wordt ook sesamolie tot allergeen bestempeld.

De vetzuursamenstelling* van sesamolie is als volgt:

Totaal vet

100

Verzadigde vetten

14,5

Enkelvoudig onverzadigde vetten

37,6

Meervoudig onverzadigde vetten, waarvan

43,5
    Omega 6-vetten43,5
    Omega 3-vetten0,0

 * Bron: NEVO, RIVM

Meer informatie over vetzuren vind je hier.

Sesamolie