Sojaolie
Herkomst
De sojaolie die in Nederland wordt verwerkt komt vooral uit de volgende landen:
Omschrijving
Sojaolie is een geraffineerde olie, die wordt gemaakt van sojabonen. Sojabonen bevatten behalve olie (19%) ook veel eiwit (35%). Er worden veel verschillende producten van gemaakt. Voorbeelden zijn tempé, tofoe en sojasaus, maar ook sojamelk of sojayoghurt. Sojaproducten zijn geschikt voor mensen met een koemelkallergie, veganisten en vegetariërs.
Omschrijving
Sojaolie is een geraffineerde olie, die wordt gemaakt van sojabonen. Sojabonen bevatten behalve olie (19%) ook veel eiwit (35%). Er worden veel verschillende producten van gemaakt. Voorbeelden zijn tempé, tofoe en sojasaus, maar ook sojamelk of sojayoghurt. Sojaproducten zijn geschikt voor mensen met een koemelkallergie, veganisten en vegetariërs.
Kleur en smaak
Sojaolie is kleurloos tot gelig van kleur met een neutrale smaak. Je kunt sojaolie goed mengen met andere oliën.
Gebruik in de keuken
Sojaolie wordt verwerkt in bijvoorbeeld margarine, koekjes, soepen en sauzen. Het is de meest gebruikte olie in de oliemengsels die slaolie, margarine en bak- en braadproducten vormen. Puur is deze mild smakende olie een uitstekende spijsolie. Sojaolie wordt veel gebruikt in Aziatische keukens maar is inmiddels ook erg populair in de rest van de wereld. De olie kan voor bijna alle keukendoeleinden worden gebruikt; van verwerking in dressings, marinades en mayonaise tot bakken, braden en frituren. Sojaolie kan worden verhit tot 210°C.
De vetzuursamenstelling van sojaolie is als volgt:
Energie | 3700 kJ/900 kcal |
Totaal vet | 99,2 g |
Verzadigde vetzuren | 15,2 g |
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren | 22,2 g |
Meervoudig onverzadigde vetzuren, waarvan | 57,9 g |
Alfa-linoleenzuur (omega-3) | 5,67 g |
Linolzuur (omega-6) | 51,8 g |
Vitamine E | 28,4 mg |
(Bron: Nevo tabel)
Meer informatie over vetzuren vind je hier.
Meer over de duurzame teelt van soja lees je hier.