Sojaolie

Sojaolie wordt geperst uit de sojaboon, een peulvrucht van de sojaplant (Latijnse naam: Glycine Max) die van oorsprong uit het Verre Oosten komt. In het Chinese keizerrijk werd soja beschouwd als een van de vijf heilige gewassen, naast rijst, tarwe, gerst en gierst. Tegenwoordig komt de meeste soja uit Noord- en Zuid-Amerika.

Herkomst

De sojaolie die in Nederland wordt verwerkt komt vooral uit de volgende landen:

herkomst sojaolie

Omschrijving

Sojaolie is een geraffineerde olie, die wordt gemaakt van sojabonen. Sojabonen bevatten behalve olie (19%) ook veel eiwit (35%). Er worden veel verschillende producten van gemaakt. Voorbeelden zijn tempé, tofoe en sojasaus, maar ook sojamelk of sojayoghurt. Sojaproducten zijn geschikt voor mensen met een koemelkallergie, veganisten en vegetariërs.

Kleur, smaak en gebruik 

Sojaolie is kleurloos tot gelig van kleur met een neutrale smaak. De olie wordt verwerkt in bijvoorbeeld margarine, koekjes, soepen en sauzen. Het is de meest gebruikte olie in de oliemengsels die slaolie, margarine en bak- en braadproducten vormen. Puur is deze mild smakende olie een uitstekende spijsolie.  Sojaolie wordt veel gebruikt in Aziatische keukens maar is inmiddels ook erg populair in de rest van de wereld. De olie kan voor bijna alle keukendoeleinden worden gebruikt; van verwerking in dressings, marinades en mayonaise tot bakken, braden en frituren. Sojaolie kan worden verhit tot 210°C.

Gezondheid / Duurzaamheid 

Meer over de duurzame teelt van soja lees je hier. Sojaolie bevat een hoog gehalte aan het meervoudig onverzadigde omega 6-vet linolzuur.

De vetzuursamenstelling* van sojaolie is als volgt:

Totaal vet

100

Verzadigde vetzuren

15,9

Enkelvoudig onverzadigde vetzuren

22,6

Meervoudig onverzadigde vetzuren, waarvan

61,1

    Omega-6 vetten

53,7

    Omega-3 vetten 

7,3

 Bron: Hulshof PJM, 2019

Meer informatie over vetzuren vind je hier.

 

Sojaolie