Sojaolie
Herkomst
De sojaolie die in Nederland wordt verwerkt komt vooral uit de volgende landen:
Omschrijving
Sojaolie is een geraffineerde olie, die wordt gemaakt van sojabonen. Sojabonen bevatten behalve olie (19%) ook veel eiwit (35%). Er worden veel verschillende producten van gemaakt. Voorbeelden zijn tempé, tofoe en sojasaus, maar ook sojamelk of sojayoghurt. Sojaproducten zijn geschikt voor mensen met een koemelkallergie, veganisten en vegetariërs.
Kleur, smaak en gebruik
Sojaolie is kleurloos tot gelig van kleur met een neutrale smaak. De olie wordt verwerkt in bijvoorbeeld margarine, koekjes, soepen en sauzen. Het is de meest gebruikte olie in de oliemengsels die slaolie, margarine en bak- en braadproducten vormen. Puur is deze mild smakende olie een uitstekende spijsolie. Sojaolie wordt veel gebruikt in Aziatische keukens maar is inmiddels ook erg populair in de rest van de wereld. De olie kan voor bijna alle keukendoeleinden worden gebruikt; van verwerking in dressings, marinades en mayonaise tot bakken, braden en frituren. Sojaolie kan worden verhit tot 210°C.
Gezondheid / Duurzaamheid
Meer over de duurzame teelt van soja lees je hier. Sojaolie bevat een hoog gehalte aan het meervoudig onverzadigde omega 6-vet linolzuur.
De vetzuursamenstelling* van sojaolie is als volgt:
Totaal vet | 100 |
Verzadigde vetzuren | 15,9 |
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren | 22,6 |
Meervoudig onverzadigde vetzuren, waarvan | 61,1 |
Omega-6 vetten | 53,7 |
Omega-3 vetten | 7,3 |
Bron: Hulshof PJM, 2019
Meer informatie over vetzuren vind je hier.