Duurzame grondstoffen

Plantaardige oliën en vetten worden als natuurlijke grondstoffen in veel producten verwerkt. Door een toenemende vraag naar plantaardige oliën en vetten neemt het productie-areaal toe. Daarom wordt het steeds belangrijker om deze gewassen op een verantwoorde wijze te verbouwen en te zorgen dat de grond duurzaam wordt gebruikt, zonder dat het bijvoorbeeld ten koste gaat van waardevol bos. Om verantwoorde teelt te realiseren zijn er in internationaal verband afspraken gemaakt die rekening houden met mens, dier en milieu.

Sojaolie

De sojaboon bevat veel eiwitten (40 tot 50%) en een daarnaast ook olie (20%). Soja wordt daarom vooral geteeld vanwege het eiwit. Soja-eiwit wordt veel gebruikt als grondstof voor diervoeding. Soja-eiwit is bovendien geschikt voor de menselijke voeding. Ook de sojaolie is geschikt voor de menselijke voeding. Op wereldschaal is het een veelgebruikte olie in margarines, dressings, mayonaise en in een groot aantal andere levensmiddelen. Daarnaast ook in diervoeding en als biobrandstof. Nederland verbruikt ongeveer 1,5% van de wereldproductie aan sojabonen. Meer informatie over duurzame soja vind je hier.

Palmolie

Palmolie is de meest gebruikte plantaardige olie ter wereld. Het wordt gebruikt bij de bereiding van levensmiddelen zoals ijs, margarine en koekjes, maar ook bijvoorbeeld in lippenstift, zeep en biodiesel. Palmolie geeft structuur aan producten en in levensmiddelen vervult palmolie ook de rol van smaakmaker. De teelt van oliepalmen groeit door de toenemende vraag naar palmolie. Bijna 90% van de teelt vindt plaats in Indonesië en Maleisië. Circa 5% hiervan komt Nederland binnen via de havens en wordt in ons land verder verwerkt. Palmolie is het meest efficiënte oliehoudende gewas, dat wil zeggen het kent de hoogste olie- opbrengst per hectare van de verschillende oliezaden en -vruchten. Sinds 2010 werken de partijen in de Nederlandse palmolieketen aan de ambitie om alleen nog duurzame palmolie te gebruiken.

Andere oliën en vetten

Oliën en vetten zijn natuurlijke grondstoffen die in veel producten worden verwerkt. Behalve de veelgebruikte palmolie en sojaolie zijn er ook andere oliën, die in veel toepassingen gebruikt worden of direct geconsumeerd worden.

In Nederlandse worden oliën en vetten voor verschillende doeleinden gebruikt. Palmolie (39%) en sojaolie (14%) worden in Nederland het meest gebruikt. Raapolie is met 18% eveneens een veelgebruikte oliesoort, net zoals zonnebloemolie (13%). De vraag naar deze oliën neemt toe, zowel binnen de Nederlandse markt als binnen de Europese markt. Vanwege de toenemende vraag is het bij alle oliën van belang dat de gewassen op een verantwoorde en duurzame wijze worden verbouwd. Soja wordt vooral geteeld voor gebruik in diervoeder vanwege het hoge eiwitgehalte in van het gewas. Van de plantaardige oliën is palmolie is het meest efficiënte gewas, dat wil zeggen het kent de hoogste olie-opbrengst per hectare.

Dierlijke vetten

Producenten van dierlijke vetten maken grondstoffen uit bijproducten van slachterijen. Zolang er vlees gegeten wordt is de grondstofvoorziening daarmee van nature duurzaam.

Duurzame grondstoffen