Home
Zoeken Menu
-

Vette feiten

gewas

89 procent van de palmolie in Nederland is duurzaam

Van alle palmolie die in 2018 door de Nederlandse voedingsmiddelenindustrie is verwerkt, is 89% duurzaam geproduceerd. Maar wat is duurzame palmolie eigenlijk?

inleverpunten

Lever je gebruikte olie en vet in voor recycling

Bij steeds meer supermarkten, scholen, sportclubs en milieustraten staat een gele container. Lever gebruikt frituurvet in bij een van de inzamelpunten bij jou in de buurt.

Twitter feed

Om de Twitter feed te kunnen gebruiken moeten de cookies geaccepteerd worden, dit kan hier aangepast worden.

Duurzaam

Oliën en vetten in een circulaire economie

Nederland behoort als het om recyclen gaat al jaren tot de kopgroep van Europese landen. We gaan van een lineaire naar een circulaire economie. Wat dragen oliën en vetten hieraan bij?

gezondheid

20 vragen over vet

Oliën en vetten zijn belangrijk voor onze gezondheid. In een gezonde voeding komt ongeveer 1/3 van alle calorieën uit vet. Daarom 20 vragen én antwoorden over vet en gezondheid.

Duurzaamheid

Hoe lossen we problemen met palmolie op?

Palmolie wordt soms geboycot vanwege misstanden als ontbossing, milieuvervuiling of sociaaleconomische problemen. Is een boycot een goed idee?

uitgelicht

Zonnebloem: veelgebruikt en veelzijdig

Wereldwijd is zonnebloemolie één van de meest gebruikte oliën. Zonnebloemolie is rijk aan onverzadigde vetzuren: het bevat zo’n 90% onverzadigde en 10% verzadigde vetzuren.

Lees meer

Kies voor een cafetaria die Verantwoord Frituurt!

Deelnemers van de campagne Verantwoord Frituren bakken hun frites en snacks in vloeibaar frituurvet. Je kunt ze herkennen aan het groene campagnelogo.

kiezen en kopen

Olijfolie

In de supermarkt vind je veel soorten olijfolie. Van extra vierge voor in een salade tot milde olijfolie om in te bakken. In Nederland zijn 3 soorten olijfolie verkrijgbaar, geraffineerde olijfolie, vierge olijfolie en extra vierge olijfolie. Waar moet je op letten?

video

Gebruikt frituurvet - waarom inleveren?

Wat doe je eigenlijk met het gebruikte frituurvet? Weggooien is niet slim. Breng het naar een inzamelpunt voor recycling! In de video zie je waarom.

circulaire economie

Met duurzame biobrandstoffen minder CO2 uitstoot

Biobrandstoffen worden gemaakt uit hernieuwbare grondstoffen. Ze zijn een duurzaam alternatief voor fossiele brandstoffen. Biobrandstoffen worden gemaakt uit plantaardig materiaal of dierlijk vet. In Nederland is dat vooral gebruikt frituurvet.

Meer informatie
FUNCTIONALITEIT

Waarom zit er vet in een croissant?

Een croissant kun je zonder vet niet maken. Ook het type vet is van belang. Voor de structuur van de croissant is het nodig dat vet wordt gebruikt dat hard is bij kamertemperatuur.

Duurzaamheid

Milieuvriendelijke productie

De bedrijven in Nederland die oliën en vetten verwerken zetten concrete stappen om de milieuvoetafdruk te verlagen. Ze verminderen de CO2-uitstoot, besparen energie en bij- en restproducten krijgen een waardevolle bestemming.

Natuurlijk

Dierlijk vet: veel toepassingen

Dierlijk vet is een verzamelnaam voor alle vetten die verkregen worden uit het vetweefsel van dieren. Dierlijk vet zit in voedingsmiddelen, maar heeft ook veel andere nuttige toepassingen.

uitgelicht

Lijnzaadolie: hoog in meervoudig onverzadigde vetzuren

Lijnzaad en lijnzaadolie worden al eeuwenlang gebruikt. Lijnzaad is afkomstig uit de vlasplant. Lijnzaadolie heeft een aromatische smaak en is goudgeel van kleur.

Lees meer